Situace eurozóny se zhoršuje, zahraniční obchod skončil v deficitu

Brusel - Zahraniční obchod eurozóny se v červnu nečekaně propadl do červených čísel. Hodnota zboží, které 15 zemí platících eurem dovezlo, přesáhla hodnotu jejich exportu o 0,1 miliardy eur. Způsobil to rostoucí deficit obchodu s energiemi a slábnoucí obchod se Spojenými státy.

Červnový výsledek je mnohem horší než očekávali odborníci, kteří hovořili o přebytku ve výši 1,2 miliardy eur. Výhled ekonomiky eurozóny se tak kvůli špatným zprávám z Eurostatu ještě zhoršil.

Ekonom Martin van Vliet z ING Bank se obává, že se export eurozóny krátkodobě ještě zhorší. Zdůvodňuje to tím, že se předchozí posílení eura ještě zcela nepromítlo do ceny zboží určeného pro vývoz. Negativní roli by podle něj mohlo sehrát i zpomalování světového hospodářského růstu a slábnoucí zahraniční poptávka.

Hospodářství eurozóny v poslední době hlásí řadu špatných výsledků. Inflace v červenci přeskočila čtyři procenta, zvyšuje se také nezaměstnanost. V červnu se kromě zahraničního obchodu propadly také maloobchodní tržby, které klesly o 3,1 procenta.