Analytici vidí rok 2014 optimisticky – ekonomika ČR poroste

Praha - Česká ekonomika by se měla příští rok vrátit k růstu, shodují se analytici. Podle odhadů by se hrubý domácí produkt (HDP) po dvouletém poklesu mohl zlepšit zhruba o 2 procenta. Povede k tomu oživení ve světě i obrat v rozpočtové politice vlády, která místo škrtů plánuje větší podporu hospodářství. Podle analytiků ale zůstane nezaměstnanost nad sedmi procenty. Zato růst cen by měl být na počátku nového roku malý.

„Díky devizové intervenci ČNB a rostoucí poptávce v zahraničí, včetně zemí eurozóny, by mělo v příštím roce dojít k výraznějšímu nárůstu exportu, což by mělo české ekonomice zajistit stabilní míru růstu,“ prohlásil vedoucí partner podnikového poradenství a řízení Ernst & Young Jan Fanta.

Letošní rok sice podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky znamenal další propad HDP, pozitivní ale je, že se evropská a zřejmě i česká ekonomika dostaly z recese. „V roce 2014 očekáváme růst hlavních světových ekonomik. To je klíčové i pro českou ekonomiku. Česká fiskální politika by již neměla tlumit výkon českého hospodářství takovým způsobem, jako tomu bylo v posledních dvou letech,“ uvedl.

Pozitivní důsledky intervence se projeví později

Analytik Komerční banky Jiří Škop ale upozornil, že devizové intervence zahájené centrální bankou v listopadu začnou ekonomice pomáhat až ve druhém pololetí příštího roku a plně až v roce následujícím.

ČNB
Zdroj: Vlk Vojtěch/ČTK

Inflace bude v příštím roce podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka i přes výrazné oslabení kurzu koruny nižší než letos. Důvodem je neopakování vlivu zvýšení sazeb DPH a pokles cen elektrické energie. „Pokud by centrální banka neintervenovala, inflace by patrně v příštím roce propadla na nulovou úroveň. Dokonce bychom se v první polovině příštího roku dočkali meziročních poklesů,“ podotkl Škop.

Slabší koruna podle něj nejdříve zvýší dovozní ceny, tedy ceny pohonných hmot, některých potravin a dalšího zboží krátkodobé spotřeby. „V dalším kroku by zlepšená situace v reálné ekonomice měla zajistit, že inflace se bude pohybovat okolo inflačního dvouprocentního cíle ČNB,“ dodal.

Dělník
Zdroj: Christopher Furlong/Getty Images

Nových pracovních míst nepřibývá

Největším problém ekonomiky přitom podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory zůstává nezaměstnanost. „A zlepšení jen tak nepřijde. Statistiky jasně ukazují, že dokud neroste ekonomika meziročně o více než 3,5 procenta, nová dlouhodobá místa v ekonomice moc nevznikají,“ uvedl.