Za měsíc přitečou do Zemanova fondu peníze na splacení půlminutového dluhu

Praha – Za posledních šest měsíců přišlo do fondu, který založil prezident Zeman na snížení státního dluhu, 737 171 korun. Prezident tvrdí, že se v poslední době zvyšuje počet podniků, které do fondu přispívají. Podle zveřejněných údajů ale za poslední měsíc přispěl pouze jeden. Sám prezident přispívá každý měsíc šedesáti tisíci.

Na prezidentském účtu přibude měsíčně v průměru 120 000 korun. O tuto sumu ale naroste státní dluh za pouhých 35 vteřin. Teď činí jeden bilion a 859 miliard korun. Na účtu Miloše Zemana (číslo účtu 123123/6000) je aktuálně necelých 740 tisíc.

Odměnou těm, kteří přispějí, má být setkání s hlavou státu. Takové se konalo v září. Tehdy podnikatelům Zeman vzkázal, že pokud s ním chtějí létat do zahraničí, měli by na účet peníze taky posílat.

„Až budou chodit různí lidé a budou říkat: 'Já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise', nebo 'Já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil', v tomto případě přistoupím k vydírání (…),“ napsal na svém facebookovém profilu Zeman. 

Za vydírání tento záměr označila i řada podnikatelů. Peníze, alespoň podle oficiálního webu fondu, neposílají. Jsou tam jen dvě firmy: jedna dala 300 korun, druhá zatím rekordních sto tisíc. „Myslím, že jde o smysluplnou činnost, a doufám, že se podobné aktivity chytnou i ostatní firmy,“ říká majitel společnosti, která přispěla sto tisíci Miroslav Borák.

Prezident Zeman si přitom ve svém vánočním poselství zájem firem o svůj fond pochvaloval:

  • „Jsem velmi rád, že se v posledních týdnech k tomuto fondu připojují nejenom občané, ale i podniky.“                                                               (Miloš Zeman, 26.12.2013)
Miloš Zeman a Jiří Rusnok
Zdroj: ČT24

Rusnok ještě do fondu nepřispěl

Peníze neposílají pravidelně ani ti, kteří fond vedou. Ze správní rady přispěli jednou kancléř Vratislav Mynář a Jaroslav Hanák. A před pár dny i Jaroslav Zavadil, který byl do rady nominován jako šéf odborů. Na podzim se stal poslancem, ale ve vedení fondu zůstává.

Premiér v demisi Jiří Rusnok, který s prezidentem založení fondu oznamoval, ke snížení dluhu zatím nepřispěl. Sám přitom tehdy doufal, že myšlenka osloví spoustu lidí. „Fond bude usilovat o získání maximálního množství finančního prostředků. Věřím, že i tato myšlenka osloví ostatní sponzory,“ prohlásil Rusnok v červnu.

Pravidelným dárcem je kromě prezidenta taky Pavel Drs - několikrát do měsíce posílal korunu, v poslední době dokonce o 50 haléřů více. Většina ze zveřejněných asi dvou set dárců dává necelých 100 korun.

Lidé mohou posílat peníze na snížení dluhu také na účet, který před čtyřmi lety zřídilo ministerstvo financí (číslo účtu 123-3328001/0710). Na něm je pár desítek tisíc.

Firmy se do přispívání na Zemanův účet nehrnou (zdroj: ČT24)