Churchill nebo královna v plastu, Británie zavede nové bankovky

Londýn - Velká Británie zavede plastové bankovky. V oběhu podle předpokladů vydrží až dvojnásobnou dobu proti současným papírovým a jsou také odolné proti vyprání v pračce. Británie se tak stane největší světovou ekonomikou, která novou technologii využije.

Británie bude mít od roku 2016 peníze z umělé hmoty. Současné klasické bankovky se ve skutečnosti skládají především z bavlny. Přitahují proto mnohem více mikrobů a rychleji se zničí. 

Mark Carney, guvernér Britské centrální banky, vypočítává výhody plastové novinky

„Jsou hygieničtější, méně náchylné k poškození a odolnější. Vydrží asi 2,5krát déle. To znamená, že jsou levnější pro daňové poplatníky a taky šetrnější k životnímu prostředí.“

Jako první vstoupí do oběhu pětilibrová bankovka, která ponese tvář bývalého premiéra Winstona Churchilla. O rok později, tedy v roce 2017, přibude desetilibrová s tváří spisovatelky Jane Austenové. 

Nové britské bankovky (zdroj: ČT24)

Plastové bankovky se (zatím) tolik nepadělají

Testování potvrdilo, že skoro devadesáti procentům lidí by měl nový materiál vyhovovat. Současně vyhovuje i kriminalistům. „Sledujeme mezinárodní trendy v metodách padělatelů i materiálech, jaké používají. V zemích, kde používají polymerové bankovky, jsme zjistili méně pokusů o padělání i méně falešných bankovek v oběhu,“ vysvětluje John Sheridan z Národní agentury pro zločinnost. 

Bankovky z polymerů už zavedlo 25 zemí světa. Z nejvýznamnějších třeba Austrálie, kde jsou v oběhu od osmdesátých let, nebo Nový Zéland, Mexiko a Kanada. Plastové britské libry budou mít i nadále obvyklý historický design a samozřejmě nebude chybět portrét královny.

Vydáno pod