J&T kupuje chrám socialistického luxusu - hotel Intercontinental

Praha – Slovenská finanční skupina J&T kupuje pětihvězdičkový hotel Intercontinental na pražském Dvořákově nábřeží. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Pro české hoteliérství jde o jeden z největších obchodů za poslední roky, přičemž slovenští finančníci chtějí „chrám socialistického luxusu“ získat prostřednictvím společnosti Best Hotel Properties (BHP).

„Nepotvrzuji to ani nevyvracím,“ komentoval pro HN koupi Intercontinentalu partner skupiny J&T Patrik Tkáč. Zároveň dodal, že jeden český hotel je v současnosti v jednání. „Je pravda, že jsou dneska minimálně tři příležitosti. Jedna, preferovaná, je v Česku a my pomáháme při řešení financování této akvizice,“ dodal.

Pražský Intercontinental v těsné blízkosti luxusní Pařížské ulice mění za poslední tři roky majitele již potřetí; současný vlastník, americká společnost Westmont Hospitality Group, ho v roce 2010 koupil od skupiny Strategic Hotels & Resorts v přepočtu za 2,6 miliardy korun.

J&T by hotel měla získat díky společnosti Best Hotel Properties (BHP), ve které je již nyní největším akcionářem s pětinovým podílem a další akcie drží privátní klienti skupiny. Cena, kterou za socialistický hotel dá, není známa. Vedle toho se slovenští finančníci údajně zajímají i o koupi luxusního hotelu Sheraton v Bratislavě. „Vím o pozadí a jednáních, ale nemohu je komentovat, protože transakce nejsou uzavřené,“ uvedl k tomu Tkáč.

Hotel Intercontinental je vzorovou ukázkou architektonického stylu brutalismus a na břehu Vltavy vyrostl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Jeho autoři Karel Bubeníček a Karel Filsak měli v době jeho výstavby zkušenost s projektováním ambasády v Pekingu nebo terminálu T1 na pražské Ruzyni, druhý zmíněný je i autorem architektonického řešení Barrandovského mostu.

Intercontinental nabízí ubytování ve 372 pokojích i v prezidentském apartmá, skrývá v sobě i dvě restaurace, z nichž jedna nabízí unikátní výhled na střechy Starého Města. V minulosti hostil popového zpěváka Michaela Jacksona či amerického prezidenta George Bushe staršího.