Na severu Čech se dá koupit byt do 100 tisíc

Praha - Přestože ceny bytů se letos ve větších městech odrazily ode dna, existují i místa, kde křivka směřuje přesně opačně. Těmi jsou hlavně Ústecko a Ostravsko. Tam se výměry do 60 metrů čtverečních dají pořídit i za 80 tisíc. Podle odborníků je důvodem nezaměstnanost a vysoké dluhy tamních domácností.

Ceny bytů se mění podle toho, v jakém kraji se prodávají. V Jirkově stojí byty v průměru 2 tisíce korun za metr čtvereční. V Pařížské ulici v Praze jsou zase jedny z nejdražších bytů v Česku, za metr čtvereční se tu platí i kolem 150 tisíc korun. Ceny nemovitostí se v Praze podle realitních makléřů a developerů už odrazily ode dna a v posledním čtvrtletí hlásí mírný růst.  

Třeba na severu Čech se dá ale bydlení pořídit i do 100 tisíc. Podobná je i situace na Ostravsku. „Je patrný cenový sestup cen nemovitostí, především na Karvinsku, odkud se lidé stěhují,“ potvrzuje mluvčí M&M Reality Aleš Juchelka. Důvody jsou hned dva. V regionu je málo práce, a tak se lidé stěhují jinam. Navíc je tady i řada lidí zadlužených a ti často prodávají svůj majetek pod cenou.