Irská ekonomika se staví na nohy, jako první zachráněná

Dublin - Irsko v neděli vystoupí z mezinárodního záchranného programu. Díky němu v roce 2010 získalo finanční injekci ve výši 85 miliard eur (v přepočtu asi 2,3 bilionu korun) na pomoc bankám a státnímu rozpočtu. Po třech letech se jako první země eurozóny, která pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu získala, znovu staví na vlastní nohy.

„Otevírá se víc obchodů a lidé trochu víc utrácí. Dokonce i o víkendech se lidé baví mnohem víc než před několika lety,“ říká Dubliňan Conan Doyle. Irská metropole se navíc před Vánocemi změnila v ráj nákupů. V obchodech se tvoří fronty a podle některých ekonomů je vidět oživení. 

V Dublinu je hej, opačná situace panuje na venkově

To ale platí pouze ve velkých městech. Na venkově a na periferii je situace naprosto odlišná. Lidé tam stále nemají práci. A hodně z nich musí splácet půjčky, za které si koupili domy nebo založili firmy. „Rok od roku je to horší. Teď máme prosinec 2013 a mému podniku se daří mnohem hůř než v prosinci 2012. Média i Dublin říkají, že se ekonomika zvedá, ale tady to vážně není vidět,“ vysvětluje majitel kavárny Mullingar Pat Holmes. 

I nadále se přitom ozývají dozvuky krize. „V Irsku jsou stále poměrně vysoké sociální dávky v nezaměstnanosti. Například domácnost, ve které jsou oba dva manželé nezaměstnaní, je na tom lépe než domácnost, ve které jeden z manželů vezme hůře placenou práci,“ uvádí spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Dublin
Zdroj: ISIFA/View/James Brittain

Příští rok by chtělo mezinárodní záchranný program opustit taky Portugalsko. Záchranné programy nyní využívá i Řecko a Kypr, Španělsko navíc obdrželo pomoc pro svůj bankovní sektor.

Ekonomové přesto hodnotí Irsko lépe než jiné evropské země, které bojují s dluhy. Irské hospodářství je totiž postaveno na zdravějších základech. V posledních pěti letech navíc tamní domácnosti šetřily, a výrazně tak snížily své dluhy. 

Věřitelé už minulý měsíc oznámili, že Irsko úspěšně prošlo posledním hodnocením plnění podmínek. Irská vláda později uvedla, že po opuštění programu nebude od věřitelů potřebovat žádný záložní úvěr. V uplynulém roce se Irsku podařilo vrátit se na dluhopisové trhy a příští rok by již mělo být finančně plně soběstačné.

Irská ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí dostala z druhé recese za posledních pět let. Příští rok jsou však na programu další výdajové škrty a nezaměstnanost v zemi zůstává vysoká.