Rozpočtový výbor navrhuje ušetřit pět miliard, Babiš by šetřil ještě víc

Praha - Vládní rozpočtové rezervy by mohly být příští rok o pět miliard vyšší. Návrh trojice budoucích koaličních poslanců odpoledne projednal rozpočtový výbor a doporučil ho ke schválení celé sněmovně. Zákonodárci taky souhlasí, aby šlo víc peněz na platy v některých státních institucích. Jde třeba o Nejvyšší kontrolní úřad a Ústavní soud.

Rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně, aby ve státním rozpočtu na příští rok odebrala z výdajů ministerstev a dalších kapitol celkem pět miliard korun. Mají se převést do vládní rozpočtové rezervy. 

Návrh vznesli tři poslanci vznikající vládní koalice - 3,5 miliardy přijde do rezerv z omezení provozních výdajů ministerstev. Šetřit se na úřadech bude na právních a poradenských službách, energiích nebo i na věcných darech. Například ministerstvo vnitra by mělo přijít o zhruba 634 milionů korun. 

Dalších 1,5 miliardy navrhují poslanci odebrat z peněz určených na státní záruky, třeba za Kongresové centrum v Praze. Celkové příjmy a výdaje už poslanci měnit nemůžou, proto odebrané peníze navrhují přesunout do rozpočtové rezervy. 

image_528297
Zdroj: ČT24

Babiš: Dá se ušetřit až sedm miliard 

Z ostatních výborů přišly do rozpočtového výboru pozměňovací návrhy ve výši 2,7 miliardy. Výbor dnes ale odsouhlasil změny pouze ve výši asi 300 milionů. „Mojí představou bylo nezasahovat radikálně do rozpočtu, byla to představa i našich koaličních partnerů, a to se odrazilo i v hlasování,“ uvedl k tomu předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). 

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, by si ale větší zásahy dovedl představit: „Rozpočet není náš, je to rozpočet Rusnokovy vlády, která evidentně nešetří.“ Podle něj by mohl být rozpočet dokonce nižší až o sedm miliard. Nevyloučil, že případná budoucí vláda bude prosazovat změny i v průběhu příštího roku poté, co už bude rozpočet definitivně schválený. 

Jednání v rozpočtovém výboru ale kritizovali pravicoví poslanci. Ti si stěžovali, že neměli dostatečný prostor na diskusi o dalších možných úsporách. Členové rozpočtového výboru dostali materiály jen krátce před začátkem jednání. I proto ho dopoledne provázely zmatky. Předseda výboru proto dal svým kolegům hodinovou pauzu, aby se s návrhy změn mohli blíž seznámit. 

Pravicovým poslancům vadilo i to, že sociální demokraté chtějí poslat víc peněz na platy zaměstnanců Ústavního soudu nebo třeba Nejvyššího kontrolního úřadu. Dvouprocentní navýšení by se mělo zaplatit z peněz na odchodné poslanců. Podle Zbyňka Stanjury z ODS ale měly tyto peníze jít raději na školství a vědu. 

Nad návrhem a nad doporučením výboru se sejde sněmovna při druhém čtení v pondělí. O všech návrzích a o rozpočtu budou poslanci rozhodovat zřejmě příští čtvrtek.

Vydáno pod