Zákon o potravinách má projít největší změnou za 15 let

Praha - Kabinet v demisi schválil velkou novelu zákona o potravinách. Už loni, tedy ještě za vlády Petra Nečase, byl přitom materiál ministerstva zemědělství označován jako největší změna potravinového práva za 15 let. Novela například zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a současně má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají mít nově povinnost uvést původ jejich zboží.

Celý materiál už začátkem května schválil Nečasův kabinet a následně jej odeslal do Poslanecké sněmovny. Ovšem když se sněmovna rozpustila, materiál už nestihla projednat. Ministerstvo zemědělství pod vedením ministra v demisi a bývalého šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana materiál upravilo a znovu předložilo ministrům. Teď jej opět čeká cesta k poslancům.

Podle ministra zemědělství v demisi je novela ve prospěch spotřebitele

„Aby spotřebitel věděl, kdo výrobek vyrobil, ze které země pochází, co obsahuje, tzv. hlavní složku. A v neposlední řadě povinnost uvádět pět zemí, které se podílejí nejvíc na prodeji potravinářských výrobků v jednotlivých obchodech s tržbami nad pět miliard korun.“

Novela se zaměřuje také na zvěřinu. Celou kontrolu nad zvěřinou by nově měla převzít veterinární správa. Veterináři si od tohoto kroku slibují přísnější dozor nad zvěřinou a taky větší bezpečnost pro ty, kteří si na zvěřinových hodech rádi pochutnávají. Ročně by měli zkontrolovat zhruba sedm tisícovek restaurací, každá jejich prohlídka přitom zabere asi dvě hodiny. Podle veterinární správy byla v letech 2009 až 2011 zkontrolovaná jen třetina ulovené zvěře, míněno té oficiálně přiznané. 

Myslivec
Zdroj: Filip Singer/ISIFA/EPA

Slučování úřadů se konat nebude

Dnešní návrh na rozdíl od toho schváleného v květnu neobsahuje plán na sloučení Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Naopak nad rámec původní novely má například uzákonit, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli značit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce.

Obchodní řetězce, jejichž tržby přesahují pět miliard korun, mají mít napříště povinnost informovat u vstupu do prodejen údaj o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) v polovině listopadu tento záměr zemědělského resortu označil za protiústavní. Zveřejňování údajů o zastoupení domácích potravinářských produktů na tržbách prodejců potravin s ročním obratem alespoň deset milionů eur je od letošního dubna povinné na Slovensku.

Jak konkrétně by se měl nový zákon v obchodech projevit?

  • Písmena na obalech nyní měří asi půl milimetru, nově by měla být nejméně dvakrát tak velká.
  • Výrazněji budou muset být na potravinách označeny i alergenní látky.
  • Víc by se lidé měli dovědět i u pultového prodeje.
  • Měnit by se měla i výše pokut pro hříšníky - za nedodržování jakosti, špatné uchovávání nebo označování. Dosud byla maximální sankce 3 miliony korun - nově bude až 10 milionů.