Český průmysl je na tom dobře, zvedá se i stavebnictví

Praha – Nezaměstnanost v Česku sice mírně stoupla (na konci listopadu byla 7,7 procenta), českému průmyslu se ale už začíná znovu dařit. Podniky v Moravskoslezském kraji plánují miliardové investice do modernizace, ekologie a nových provozů, ještě loni to přitom odmítaly a výrobu chtěly pro lepší podmínky přesunout do Polska. Během října si český průmysl meziročně polepšil o 3,5 procenta. Po očištění vlivu počtu pracovních dnů šlo dokonce o 6 procent, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Propad stavební výroby se mírně zpomalil, což je také dobrá zpráva pro českou ekonomiku.

Českým průmyslovým firmám pomáhá hlavně poptávka po jejich produktech v zahraničí. Nové zakázky ze zahraničí v desátém měsíci vzrostly proti stejnému loňskému období o 13,5 procenta, zatímco u tuzemských zakázek statistici zaznamenali nárůst jen o 2,9 procenta.

Ještě v září se přitom průmyslová výroba podle revidovaných výsledků zvedla o 7,2 procenta. Během října pak byla hodnota nových zakázek v meziročním srovnání vyšší o 9,6 procenta. „Říjen ukázal, že průmysl přidává na obrátkách. Pozitivně lze hodnotit především výhled na nadcházející měsíce,“ říká analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Automobilový průmysl tahounem, potravinářská výroba propadákem 

V desátém měsíci pomohla českému průmyslu už tradičně výroba motorových vozidel, která se meziročně zvýšila o 9,7 procenta. Rostla ale i výroba kovových konstrukcí a výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla. Naopak se nedařilo potravinářské výrobě, která se meziročně snížila o 4,4 procenta. O 7,1 procenta klesla výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů. 

Jiří Šimek, analytik Citfin 

„Průmysl by nadále měl těžit z oživení německé ekonomiky, dařit českému průmyslu by se mělo i v příštím roce, kde by se mohl projevit příznivě i vliv intervencí. Zlepšení v průmyslu by se nakonec během příštího roku mělo projevit i na trhu práce.“

Stavebnictví v říjnu klesalo mnohem méně

„Stavební výroba v České republice za říjen klesla meziročně o jedno procento. To je velmi mírný pokles ve srovnání s předchozími měsíci. Navíc bylo v říjnu o jeden pracovní den méně než v předchozím roce. Po očištění o tento vliv by stavebnictví dokonce mírně rostlo o 0,2 procenta,“ přiblížil říjnové výsledky pro stavební sektor analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Stavební výroba v říjnu meziročně klesla o jedno procento, ovšem po očištění o vliv počtu pracovních dnů se nepatrně zvýšila o 0,2 procenta, potvrdil ČSÚ.

Stavebnictví
Zdroj: BananaStock/Jupiterimages/ISIFA/Thinkstock

Stavební úřady vydaly meziročně o 22,6 procenta stavebních povolení méně. Jejich orientační hodnota klesla o 21,7 procenta na 19,8 miliardy korun. V říjnu se dokončilo 2 004 nových bytů, což je meziročně o 16,5 procenta méně, zahájeno jich bylo 1 533, tedy ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o 34,4 procenta méně.

„Ve stavebnictví stále přetrvává problém s nedostatkem zakázek a tlakem na ceny. Firmy své práce stále nabízejí velmi levně, často i za ceny, které jsou nižší než samotné náklady zakázky,“ vysvětluje pokračující propad stavebnictví Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Inflace mírně zrychlila, intervence se projeví nejdřív v lednu

Spotřebitelské ceny napříč Českem v listopadu meziročně vzrostly na 1,1 procenta, a to z říjnových 0,9 procenta. Jejich růst se zrychlil po čtyřech měsících zpomalování. Výrazněji než v říjnu meziročně zdražily hlavně potraviny, zmírnil se pokles cen pohonných hmot. Proti říjnu spotřebitelské ceny v listopadu klesly o 0,1 procenta, jak uvedli statistici. Výsledky jsou v souladu s odhadem analytiků, podle kterých se oslabení koruny kvůli devizovým intervencím v inflaci výrazněji projeví až v dalších měsících.

Víc než v říjnu v listopadu meziročně podražilo mléko nebo jogurty. Po říjnovém poklesu začaly růst ceny nealkoholických nápojů, cenový pokles se zmírnil u vajec, telefonických a telefaxových služeb a pohonných hmot. Brambory meziročně zdražily o dvě třetiny, sýry a máslo zhruba o desetinu. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné, vodné, stočné, ceny elektřiny, tepla a teplé vody. Zdražilo i víno a tabákové výrobky. Naopak o sedm procent byly meziročně nižší ceny zemního plynu, zlevnily také přístroje a spotřebiče pro domácnost.

Tomáš Drtina, analytik Home Credit

„Ceny nahoru půjdou v každém případě, protože řada výrobců využila kroku České národní banky k tomu, aby zdůvodnila zdražení. Takže zdražení bude jak v importu nepotravinářského zboží, tak i u rychloobrátkového zboží. Pro domácnosti to znamená, že kupní síla neporoste, protože budou muset vynaložit více peněz na to, aby si koupily méně zboží než loni.“

Listopadový růst cen je podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského začátkem nového trendu, který bude na začátku příštího roku dočasně přerušen skokovým poklesem inflace hluboko pod jedno procento: „Pokles bude mít na svědomí vedle snížení cen energií pro domácnosti také DPH, která se na rozdíl od letošního roku zvyšovat nebude. V dalším období však inflace opět poroste s tím, jak se do cen bude postupně promítat slabá koruna po intervencích ČNB.“

Zatímco menší obchody už slabší kurz koruny musely do cen promítnout, větší prodejci ceníky měnit teprve budou. Zboží totiž mají nasmlouvané na dlouho dopředu.

Jogurt
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock
Vydáno pod