Zaměstnanci pražského Siemensu reagují na hrozící zrušení pobočky další stávkou

Praha - Zaměstnanci společnosti Siemens Kolejová vozidla budou stávkovat. Dvouhodinovou výstražnou stávku svolala odborová organizace Kovo na 20. srpna. Odbory chtějí tímto způsobem reagovat na špatný stav jednání s vedením firmy, která se chce zličínské továrny do poloviny příštího roku zbavit.

Stávka proběhne 20. srpna mezi 12. a 14. hodinou. Odbory se k tomuto razantnímu kroku rozhodly po třetím kole jednání s vedením podniku o balíčku sociálních opatření, kterými bude firma kompenzovat zaměstnancům hrozící ztrátu zaměstnání.

„Odborový svaz Kovo se domnívá, že nabídky, které předložili zástupci Siemens, neodpovídají vážnosti situace, pohrdají zaměstnanci a jejich dovednostmi, a ještě zhoršují již tak vážný stav,“ vysvětlil předseda odborové organizace Kovo Josef Středula.

Management Siemensu považuje stávku za neoprávněnou

Vedení koncernu odbory nechápe a považuje stávku za neoprávněnou. Balíček sociálních výhod, který zaměstnancům nabídlo, šel nad rámec zákona i kolektivní smlouvy. Když ho odbory nepřijaly, vyzvala je firma k tomu, aby předložily vlastní návrh. Odboráři tak ale neučinili. „Důvodům té stávky moc nerozumím. Určitě to zhorší atmosféru při dalších jednáních,“ podotkl mluvčí podniku Petr Sedláček.

Odboráři chtějí „seriózní“ návrh

Středula tvrdí, že odboráři jsou připraveni s vedením firmy dál jednat, požadují ale seriózní návrh. Závazek vedení, že až do prodeje či případného uzavření firmy v polovině příštího roku nepropustí jediného zaměstnance, považuje za nedostatečný. „Pokud si firma Siemens myslí, že lze takto dále vyjednávat, tak hrozí, že sami manažeři firmy poškodí dobré jméno firmy Siemens zejména v očích potencionálních zákazníků,“ varoval Středula.

Plánované uzavření nebo prodej pobočky Siemens Kolejová vozidla oznámil koncern Siemens koncem července poté, co již začátkem měsíce informoval o záměru propustit na celém světě až 17 tisíc lidí. Firma chce tímto způsobem bojovat s poklesem zisku. České odbory kritizují především to, že Siemens chce chránit pracovní místa v Německu, o ostatní země se ale nestará.