Potravinové banky dostaly nové logistické centrum. Mohou tak přijímat i velké dary

Události ČT: Loni se k potřebným dostalo o tisíc tun více darovaných potravin (zdroj: ČT24)

Potravinové banky v Česku budou moci nově přijímat i dary od velkých dárců. Česká federace potravinových bank má totiž od pondělí nové logistické centrum v Modleticích u Prahy, které umožní skladovat větší objem potravin. Federaci ho přenechala bezúplatně společnost Penny Market, zatím na pět let. Sklad pojme více než sedm set tun potravin.

Federace má nyní čtrnáct fungujících potravinových bank, které pokrývají území celé České republiky. Dále jsou jejími členy Naděje, Armáda spásy a čestní členové. Federace je nevládní, apolitická a není vázána na žádné náboženské hnutí, uvádějí její webové stránky.

„Žádná potravinová banka v republice nyní není schopna přijmout dodávku, která by byla větší než sedm palet,“ uvedla ředitelka federace Veronika Láchová.

Z regionálních potravinových bank se potraviny distribuují přímo potřebným jako například azylovým domům, denním stacionářům, vývařovnám nebo noclehárnám. O podporu pro chudé rodiny žádají i sociální úřady.

  • Potravinové banky loni v ČR distribuovaly potřebným 2336 tun potravin, meziročně to bylo skoro o 1000 tun více. Potraviny v hodnotě 128 milionů korun tak dostalo na 96 tisíc lidí.

„Centrální sklad nás velmi přiblíží k zahraničním potravinovým bankám. Obdobné prostory jsou běžné ve větších městech Francie, Itálie, ale i na Slovensku,“ dodala Láchová.

Změna zákona přispěla k navýšení objemu získaných potravin

Podle zákona musejí od ledna potravinovým bankám obchody s prodejní plochou nad 400 m² povinně nabídnout potravinové přebytky. Jedná se například o ovoce, zeleninu, pečivo, vejce, sladkosti. „Máme zatím přibližné statistiky za první kvartál. Evidujeme zhruba čtyřnásobné navýšení oproti předchozímu roku,“ přiblížila Láchová.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a Česká federace potravinových bank se proto dohodly na zásadách povinného darování potravin. Obchodnímu řetězci, který má prodejny s plochou větší než 400 metrů čtverečních se v nich například doporučuje uzavřít minimálně s jedním z oprávněných příjemců smlouvu o odběru potravin, včetně harmonogramu svozů.

Za potraviny se střední rizikovostí se uvádějí například hluboce zmražené potraviny. Naopak u čerstvého pečiva, ovoce, zeleniny je riziko při manipulaci a následné konzumaci nízké.

Naopak se nedoporučuje darovat potraviny mimo jiné s prošlým datem použitelnosti, nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 0,5 objemu či třeba vícesložková vařená jídla nebo porcované mléčné produkty a lahůdky.

Přestože množství darovaného jídla roste, některé položky potravinovým bankám chybí. Třeba konzervy, nebo polotovary, které je možné okamžitě uvařit. Naopak sladkostí odevzdávají řetězce nadbytek.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 vznikla Česká federace potravinových bank. Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.