Půjdou úroky znovu vzhůru? ČNB o tom rozhodne za čtyři dny

Události: ČNB rozhodne, zda znovu zvýší úroky (zdroj: ČT24)

Už za čtyři dny bude jasné, jestli se budou znovu navyšovat úroky – o základních sazbách bude rozhodovat bankovní rada České národní banky. Ta je za posledních deset měsíců zvedla už třikrát. Právě tyto sazby zdražují i půjčky pro spotřebitele – hlavně hypotéky.

Utlumit zájem o hypotéky se snaží i centrální bankéři. A to hned několika způsoby. Kromě zpřísňování podmínek také už třikrát navýšili základní úrokovou sazbu, od které se odvíjejí i úroky pro koncové klienty bank. A podle analytiků to teď udělají znovu.

„V tuhle chvíli již nemá centrální banka důvod to rozhodnutí odkládat, ekonomika vykazuje jasné známky přehřívání,“ tvrdí hlavní analytik ING Jakub Seidler. 

Například Václav Perný chtěl dům dostavět ještě předtím, než založí rodinu. A tak si na bydlení půjčil. Tehdy získal úrokovou sazbu skoro 3,7 procenta. Loni ale půjčku refinancoval a díky dobrým podmínkám tak na splátkách hodně ušetří.

„Nabídli mi snížení úroku z 3,69 na 1,99 procenta, což je nyní také nereálná hodnota úroku a mně to snížilo měsíční splátku hypotéky o dva a půl tisíce korun,“ řekl Václav Perný.

Na tak nízké úroky ale už teď nikdo nedosáhne. Rostou už několik měsíců v řadě a v průměru překonaly dvě a půl procenta.

„Zvýšený zájem o hypotéky povede k tomu, že se bude zvyšovat cena hypoték, jinými slovy, že porostou úrokové sazby. Očekávám, že do konce roku se bude pohybovat kolem tří procent,“ odhadl další vývoj poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Přibrzdit chtějí centrální bankéři i trh s nemovitostmi. Ty se teď podle nich prodávají o patnáct procent dráž, než je jejich reálná hodnota.

Vývoj úrokových sazeb u hypoték
Zdroj: Hypoindex.cz

Například padesátimetrový byt s terasou v pražských Košířích startuje podle realitního makléře Jana Kratochvíla na 85 tisících za metr čtvereční. Bude tedy stát 4 miliony a 250 tisíc. Přesto je zájem obrovský a poptávka ani přes vysoké ceny neklesá.

„Faktem je to, že za první kvartál roku 2018 stále dochází k růstu cen nemovitostí, už to není v uvozovkách takový kvapík jako minulý rok, je to v řádech jednotek procent, ale pořád ten růst je,“ dodal Kratochvíl.

Podle údajů centrálních bankéřů rostly ceny nemovitostí loni v průměru o šestnáct procent – tedy nejrychleji v celé Evropské unii.