Rekordní valná hromada ČEZu: Končí šéf dozorčí rady Pačes, ministerstvo financí posiluje vliv

V dozorčí radě energetické společnosti ČEZ končí její předseda Václav Pačes. Pokračovat v ní nebudou ani Robert Šťastný, který býval označován za nominanta KDU-ČSL, a Petr Polák, který podle médií platil za muže bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). ČEZ vyplatí akcionářům stejnou dividendu jako loni, 33 korun za akcii před zdaněním. Tantiémy pro vedení neprošly. V noci na sobotu o tom rozhodla valná hromada firmy, která trvala více než 14 hodin, což je nejdéle v dějinách této společnosti.

Novými členy dozorčí rady byli zvoleni bývalý člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal, šéf odboru státního rozpočtu na ministerstvu financí Karel Tyll a bývalý viceprezident Komory auditorů ČR Otakar Hora. Ten byl dříve také zodpovědný za provozní řízení společností poradenské skupiny KPMG v České republice.

Nominaci Tylla a Lízala ministerstvem financí minulý týden schválil vládní výbor pro personální nominace, Hora dosud působil v ČEZu ve výboru pro audit. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů, stát v ní má osm členů; zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) ještě jako ministr financí v Sobotkově vládě uvedl, že na základě tehdejších koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZu za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci byli nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL.

Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že Babiš chce svůj vliv v ČEZu navýšit. Například loni v lednu nynější premiér uvedl, že zástupci ministerstva financí v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada před Vánocemi 2016 potvrdila ve funkci předsedy představenstva ČEZu na další čtyři roky Daniela Beneše.

Beneš s Babišem jednali minulý týden na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Generální ředitel ČEZu po skončení schůzky uvedl, že jejím tématem byla budoucnost české a evropské energetiky.

Beneš letos v lednu podpořil Zemana při znovuzvolení hlavou státu přítomností v jeho volebním štábu. K účasti generálního ředitele firmy ve štábu ČEZ už dříve uvedl, že ji nelze považovat za politicky angažované jednání.

Vedení nedostane tantiémy, dividenda za akcii 33 korun

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům stejnou dividendu jako loni, 33 korun za akcii před zdaněním. V noci z pátku na sobotu o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Mezi akcionáře bude rozděleno 17,8 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 13 miliard korun. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 28. červen.

Účastníci valné hromady nejprve zamítli návrh představenstva společnosti, který kromě výplaty dividendy žádal také výplatu tantiém pro vedení firmy v celkové výši 21 milionů korun. Následně byl schválen protinávrh ministerstva financí, který s odměnami pro představenstvo a dozorčí radu ČEZu nepočítal. Tantiémy nebyly vedení společnosti vyplaceny ani v předcházejících třech letech.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který drží právě přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání resortu.

ČEZu loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun. Čistý zisk společnosti očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, loni činil 20,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více.