Kartel OPEC zvýší těžbu ropy o milion barelů denně

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodli, že od července zvýší těžbu asi o jeden milion barelů denně. Řekl to v pátek saúdský ministr energetiky Chálid Fálih. Svůj dosavadní odmítavý postoj poněkud zmírnil Írán, který těžbu zvyšovat nechtěl.

OPEC v květnu těžil zhruba 32 milionů barelů ropy denně, na celosvětových dodávkách se podílel asi jednou třetinou. Zvýšení těžby zhruba o jeden milion barelů denně představuje asi jedno procento globální nabídky a jde o zvýšení nominální. Skutečné zvýšení produkce bude zřejmě slabší, protože některé země kvůli potížím nedokážou těžbu zvýšit tak, jak by podle nových limitů mohly.

Saúdská Arábie a Rusko rozhodnutí považují za blízké kompromisu - Moskva dříve prosazovala zvýšení těžby až o 1,5 milionu barelů denně.

„Kartel OPEC společně s Ruskem se dohodnul, že vysoké ceny ropy budou přetrvávat i v druhém pololetí letošního roku. Produkce ropy se sice navýší, ale na výrazný pokles cen to nebude stačit,“ domnívá se hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Analytik Ole Hansen ze společnosti Saxo Bank předpovídá, že v krátkodobém horizontu budou zmíněná geopolitická rizika přispívat k růstu cen. Posléze by ale mohl mít větší vliv soustavný růst nabídky ropy ze strany producentů mimo kartel OPEC, zatímco na poptávce se může podepsat zpomalení rozvíjejících se ekonomik.

Postoj Íránu se zmírnil

Spojené státy, Čína a Indie apelovaly na OPEC, aby dosavadní omezování těžby poněkud uvolnil a zabránil tak situaci, že na trhu bude suroviny málo. To by mohlo mít negativní dopady na globální ekonomiku. Írán do poslední chvíle zvýšení těžby oponoval s argumentem, že americký prezident Donald Trump k růstu cen ropy sám přispěl, když uvalil sankce na Írán i Venezuelu. Několik hodin před zahájením jednání však íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne naznačil, že s menším zvýšením objemu těžby by mohl souhlasit.

  • Ropa v pátek na světových trzích výrazně zdražuje. Severomořská ropa Brent kolem 18:00 přidávala 2,3 procenta na 74,73 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI vykazovala růst asi o 3,9 procenta na 68,09 dolaru za barel.

Saúdské Arábii se zjevně podařilo přesvědčit své spojence o nutnosti zvýšit těžbu. Podobně se k situaci staví Rusko, které je největším producentem ropy na světě a signatářem dohody členských i nečlenských zemí OPEC o omezování těžby zhruba o 1,8 milionu barelů denně.

Tato dohoda platí od začátku loňského roku. Díky ní se ceny ropy zvýšily z minima asi 27 dolarů za barel v roce 2016 na nynějších zhruba 75 dolarů. Kvůli mimořádným výpadkům v produkci ropy ve Venezuele, Libyi a v Angole v posledních měsících objem těžebních restrikcí ve skutečnosti činil 2,8 milionu barelů denně.

Cílem producentských zemí je zajistit, aby signatáři dodržovali dohodu na 100 procent. V současné době je to kvůli výpadkům v těžbě v Libyi, Angole a Venezuele o 40 až 50 procent víc.