Češi loni rekordně sázeli, trendem zůstávají hry přes internet

Češi loni prosázeli rekordních 224,1 miliardy korun. Meziročně to představovalo růst o čtrnáct procent, ještě více však vzrostl objem vyplacených výher (o sedmnáct procent na 184,3 miliardy korun). Provozovatelům loterií a podobných her tak zůstaly hrubé příjmy ve výši necelých 40 miliard korun, tedy zhruba o procento více než v předcházejícím roce. Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Obdobně jako v roce 2016 se velký nárůst objemu vsazených částek odehrál v oblasti kursových sázek provozovaných prostřednictvím internetu. Jejich podíl se každý rok zvyšuje a dosahuje z hlediska finančních prostředků vsazených do hry čtvrtiny celého trhu,“ uvedlo ve své zprávě ministerstvo financí. 

Nejvýrazněji vzrostl objem sázek v oblasti živých her, a to zejména u her provozovaných prostřednictvím internetu. Nově jsou evidovány vsazené peníze za rok 2017 u loterií a technických her provozovaných prostřednictvím internetu, a to z důvodu nemožnosti provozovat tento druh hazardních her v předchozích letech jako internetovou hru.

Zcela novou kategorií hazardní hry je turnaj malého rozsahu, která byla zavedena se zákonem o hazardních hrách.

Výnos daně z hazardních her plynoucí do veřejných rozpočtů vzrostl na 12,1 miliardy korun. Podle MF se nemusí jednat o konečnou částku, po doměření daně se ještě může změnit.

Příznivé účinky zákona?

„Výsledky z provozování za rok 2017 jsou dalším potvrzením úspěšnosti nového zákona o hazardních hrách, který nabyl účinnosti 1. ledna loňského roku. Nenaplnily se černé předpovědi kritiků přísnější regulace hazardu, kteří strašili přeléváním legálního hazardu do ilegální sféry. Výsledky z provozování ukazují přesný opak. Řada nelegálních provozovatelů vzhledem k přísnější regulaci a důslednému potírání ilegálního hazardu Celní správou svou činnost legalizuje a vklady přiznává,“ uvedlo ministerstvo. 

Podle odhadu ministerstva financí ke konci loňského roku fungovalo 55 loterijních firem, které přes internet cílily na české hráče. Podle MF ke konci loňského roku 99 procent nelegálního hazardu zaniklo.

Vydáno pod