Obchod jede, ale investice zadrhávají, shodla se Čína s EU

Peking – Vzájemnému obchodu mezi Čínou a Evropskou unií se daří. Investice ale za obchodem výrazně zaostávají. Oba celky proto zahájí jednání o dohodě, která prolomí překážky a proudění kapitálu mezi Bruselem a Pekingem posílí. Na vrcholné schůzce Číny a Evropské unie to oznámili předseda čínské vlády Li Kche-čchiang a předseda Evropské komise José Barroso.

„Objem obchodu mezi oběma stranami se zvýšil velmi rychlým tempem, musíme si ale uvědomit, že je zde pro Čínu i EU velký potenciál na zvýšení vzájemných přímých investic,“ prohlásil po jednání v Pekingu Li Kche-čchiang, který obě strany vyzval k boji proti protekcionismu a dalšímu zvýšení obchodu.

„Otázky obchodu a investic zůstávají vysoko v našem programu a my jsme učinili výrazný krok směrem k jednání o investiční dohodě. Stejná pravidla pro všechny, transparentnost a důvěra v právní řád jsou na obou stranách nezbytné k tomu, aby se dařilo podnikání,“ přidal se prezident EU Herman Van Rompuy. Na celkových zahraničních investicích EU má Čína podíl jen dvě procenta.

Jak upozornil ve Studiu ČT24 sinolog Štěpán Pavlík, zahájení rozhovorů navazuje na nedávné plenární zasedání ústředního výboru čínské komunistické strany. Ten rozhodl, že země by měla pokračovat v ekonomických reformách. „Některý z evropských lídrů dokonce řekl, že Evropská unie se vydává na cestu, kterou se ještě nikdo předtím nevydal, a sice na cestu, která by měla skončit dohodou o volném obchodu s Čínou,“ poznamenal Pavlík.

Bude to pro Čínu test, zda drží slovo

Evropa je pro Čínu nejdůležitějším obchodním partnerem. Z pohledu EU pak zaujímá Říše středu druhé místo v seznamu nejvýznamnějších partnerů za Spojenými státy. Hodnota vzájemného obchodu podle evropské delegace loni činila 483,5 miliardy eur (13,2 bilionu korun). Za posledních deset let se toto číslo zdvojnásobilo. Čínský premiér by si přál, aby se vzájemný obchod do roku 2020 zvýšil na jeden bilion dolarů (20,2 bilionu korun).

Vztahy nicméně v poslední době narušila řada obchodních sporů, například kvůli oceli, vínu nebo solárním panelům. Peking a Brusel se tak letos jen těsně vyhnuly obchodní válce.

Komentář sinologa Štěpána Pavlíka (zdroj: ČT24)

Podle zástupců unie plánovaná investiční dohoda otestuje ochotu Číny ke kompromisům a ukáže, zda chce Čína hrát podle pravidel stanovených Světovou obchodní organizací. Ta zakazují třeba dotace firmám, z nichž osmadvacítka Čínu obviňuje – tvrdí, že tamní podniky těží ze státní pomoci, díky které prodávají zboží v Evropě za cenu pod výrobními náklady.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj řadí čínská pravidla pro zahraniční investice mezi nejvíce omezující v rámci skupiny G20. Evropské firmy se v Číně snaží prosadit v mnoha oblastech, od dopravy po zdravotní péči, stěžují si ale, že se nemohou ucházet o zakázky nebo žádat o granty, pokud nepředají své citlivé obchodní informace čínským konkurentům.

Vydáno pod