K tažení proti plastům se v Česku připojily Benzina, Leo Express či Bageterie Boulevard

Události ČT: První firmy se v Česku zavázaly, že omezí jednorázové plasty (zdroj: ČT24)

Sedm firem se v úterý dobrovolně zavázalo, že omezí používání jednorázových plastů a zákazníkům místo nich nabídne alternativy šetrnější k životnímu prostředí. Vyzvalo je k tomu ministerstvo životního prostředí v kampani #dostbyloplastu. Plastové nádobí omezí firmy CrossCafe, Bageterie Boulevard, Ugo, Benzina, České dráhy, Leo Express a Dudes and Barbies.

Společnosti budou místo plastových kelímků více užívat porcelán, nahradí plastové příbory nerezovými, případně omezí separátní balení přísad.

„Benzina, ač se to nezdá, je jedním z největších prodejců kávy v Česku,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž. Nyní si její zákazníci budou moci nechat připravit kávu do vlastních hrnků.

Platí to i pro jiné podniky a podobně by podle ministerstva už neměl být problém si ve vlastním, opakovaně použitelném obalu odnést jídlo. Hygienici vydali stanovisko, že to je možné.

V souvislosti s plasty začínáme blbnout na kvadrát. Připadá nám, že miliony plastových talířů, kelímků, které si koupíme, a o několik metrů dál je vyhodíme, jsou součástí pokroku nebo kvality našeho života.
Richard Brabec

Ministr v demisi Richard Brabec (ANO) soudí, že nejdůležitější pro omezení plastů je „změna v hlavě, chování firem a chování spotřebitelů“. Lidé by podle něj neměli považovat za normální plastová brčka či míchátka nebo kávu v plastových kelímcích. „Věříme, že budou tyto firmy velmi rychle napodobovány a že změní spotřebitelské chování,“ podotkl.

Kampaň je podle ministra v souladu s nejnovějším krokem Evropské komise, která nedávno zveřejnila návrh směrnice omezující jednorázové plasty. Směrnice zatím není závazná, bude se ještě zhruba rok projednávat.

K omezení plastů vyzvalo ministerstvo firmy už před několika měsíci, od března s nimi jednalo. „Dnes máme rozjednány další desítky firem,“ řekl Brabec. Podle Smrže se v budoucnu do kampaně zapojí i některé obce.

Na konci roku chce Brabcův úřad vyhodnotit, o kolik se díky dobrovolným dohodám snížila spotřeba jednorázových plastů. Podobné dohody fungují i v dalších státech EU, například v Portugalsku a Finsku. 

  • V tělech téměř tří čtvrtin ryb, které žijí v hlubinách oceánu, našli vědci plastové částice. Uvedla to studie, která vychází z průzkumu 233 ryb vylovených v severovýchodní části Atlantiku v hloubce až 600 metrů. Zkoumané ryby patřily k druhům, které jsou důležitým zdrojem potravy pro delfíny, tuleně, tuňáky a mořské ptáky. Touto cestou se pak plasty dostávají dál do potravního řetězce a často končí až na talíři lidí.
Události, komentáře: Dost bylo plastů? (zdroj: ČT24)