Trest za krizi: JPMorgan zaplatí největší pokutu v dějinách

New York - Americká banka JPMorgan Chase & Co dostala další pokutu za své obchodování, a i tentokrát její výše pokořila rekord. Banka má zaplatit 13 miliard dolarů (v přepočtu přes 260 miliard korun), aby urovnala obvinění kvůli obchodům s hypotečními dluhopisy. Ty měla banka prodávat vysoce nadhodnocené a zároveň měla falšovat reálná data z trhu.

JPMorgan byla vyšetřována v rámci rozsáhlého procesu, který vede americká vláda s několika tamními bankami od roku 2011. Tvrdí, že právě jejich falšování informací z trhu a nekalé obchody odstartovaly finanční krizi ve spojených státech, která se pak přelila do celého světa. 

Eric Schneiderman, newyorský státní žalobce

„Jsem rád, že mohu definitivně potvrdit dohodu - bezprecedentní dohodu mezi státem, federálními úřady a bankou JPMorgan. Ta převzala svou odpovědnost za nezákonné praktiky, které přivedly svět do globální krize a srazily ekonomiku na kolena.“

„Pro JPMorgan je dobré, že konečně uzavře celý případ. Bohužel platíme nejen za své chyby, ale i za transakce bank Bear Stearns a Washington Mutual, které jsme převzali,“ uvedl pro BBC šéf banky Jamie Dimon. 

Poškození majitelé nemovitostí dostanou čtyři miliardy dolarů

Částku si mezi sebe rozdělí několik příjemců. Celkem šest miliard dolarů dostanou jako odškodné finanční investoři, čtyři miliardy poputují poškozeným majitelům nemovitostí a zbylé tři miliardy vyberou jako pokutu federální úřady a státy New York a Kalifornie. 

Byt na Manhattanu
Zdroj: Isifa/Rex Features/John Chapple

„Stát má v těchhle procesech trochu šalamounský přístup. Na jednu stranu nařídí bance obří pokutu, ale na druhé straně neobviňuje konkrétní osoby. Je přitom těžko uvěřitelné, že by v takovéto kauze žádný vysoký manažer firmy vědomě nepřekračoval zákon,“ míní profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku John Coffee. 

Erik Oja, analytik Standard & Poor's

„Banka zkoušela, co jí projde. Teď za to dostala přes prsty - velmi významně, takže samozřejmě přijme opatření, aby se jí to už příště neopakovalo. Těch kauz už má teď hodně. Jakkoli pro ni ani tato pokuta nebude zničující.“

JPMorgan přitom i nadále čelí řadě vládních vyšetřování, jež zahrnují například údajné manipulace s úrokovou sazbou LIBOR. JPMorgan je co do objemu obchodů největší bankou ve Spojených státech. Loni vydělala rekordních 21,3 miliardy dolarů. I přesto, že za své obchody čelí několika žalobám a platila řadu pokut. Už dřív proto uvedla, že si na krytí všech sporů dala stranou 23 miliard dolarů.

Pokuta pro JPMorgan (zdroj: ČT24)
Vydáno pod