Smlouvu o nemovitosti smí připravit jedině právník, nikoliv makléř

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj kontrolovalo práci více než čtyř stovek realitních kanceláří. Prověřovalo, zda smlouvy, které nabízejí klientům, nejsou v rozporu se zákonem. Kontrola zjistila, že pravidla nedodržuje každá druhá kancelář. Dohodu o koupi nebo pronájmu nemovitosti totiž smí za poplatek sestavit pouze advokát nebo notář.

„Zhruba 50 procent realitních kanceláří uvedlo, že si kupní smlouvy připravují sami,“ konstatovala Zdeňka Niklasová z ministerstva pro místní rozvoj. Podle advokátky Ivany Sládkové je důvodem tohoto protizákonného postupu snaha realitních makléřů ušetřit. „Smlouvy si nechají vypracovat jen jednou a následně už pak další smlouvy pouze mutují,“ tvrdí.

I proto bývají ve smlouvách často chyby. Při prodeji bytu se například ve smlouvě převede pouze bytová jednotka, na společné části domu a na podíl na stavebním pozemku se už ale zapomíná. Realitní kancelář přitom nenese za chyby ve smlouvě žádnou odpovědnost. A pokud k nim dojde, škodu musí řešit sám klient.

Pouze na klientovi ale záleží, zda takový návrh smlouvy nakonec použije. „Každopádně by ji měl konzultovat s advokátem a realitní kancelář za ni nemá brát žádné peníze,“ doporučuje Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce pravidla pro podnikání realitních kanceláří zpřísnit. Připravuje tak zvaný realitní zákon, podle kterého by kancelář musela být například pojištěna pro případ, že způsobí klientovi škodu.

Kontroly realitních kanceláří (zdroj: ČT24)