Hollande: bez průmyslu a zemědělství bude Evropa plná nezaměstnaných

Paříž - Nezaměstnanost mladé generace je problémem v celé Evropě, recepty, které na ni Evropská unie ordinuje, ale léčí její následky, ne příčiny. Francois Hollande příčinu nezaměstnanosti mladých alespoň pojmenoval: „nepřípustná desindustrializace Francie“. A nejenom Francie, i jinde v Evropě oslabuje nebo zcela mizí průmysl, který byl v minulém století klíčový pro národní ekonomiky i pro zaměstnanost: ocelářství, textil, strojírenství a další. Na venkově zase postupně ubývá zemědělství, které po staletí dávalo na evropském venkově obživu milionům rodin.

Ta odvětví, která ještě prosperují, vyvážejí často spíš práci než její plody. Stěhují celé provozy kamkoli, kde výroba vyjde laciněji. Mrtvé ticho ve stovkách učilišť po celé Evropě je jedním z důsledků.

Statistická čísla jsou alarmující. Celkem pět a půlmilionu mladých nemá v Evropě práci. Úterní pařížská konference EU na tuhle evropskou epidemii ordinuje šestimilardovou dotaci, o jejím původu se ale mluvit zdráhá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aby evropský golem obživl, jak v průmyslu, tak v zemědělství, potřebuje spíš než miliardové injekce nový šém, nový recept na obhájení pozic ve světové soutěži. Obory náročné na pracovní sílu se do Evropy asi nevrátí. Konkurenceschopnost se také bude muset prokazovat v jiných dimenzích, než v dobách kdy soupeřilo Kladno versus Ostrava nebo Tatra versus Škoda. Teď otázka stojí spíše: západ versus nastupující ekonomičtí obři.

I v Evropě se najdou země, které mají svůj vlastní, fungující recept šitý přesně na malé evropské poměry. Jako třeba Rakousko, které vsadilo na tradici. A zatímco jinde v Evropě je rozzuřená mládež v ulicích, Vídeň se v klidu chystá na Ples v opeře. Má svou tradici, svůj recept. Třeba by se Evropě i nám hodilo poptat se na ten recept za tímhle hraničním kamenem.

Nezaměstnanost mladých v Evropě (zdroj: ČT24)