Obnovená linka do Bratislavy a možná návrat Ryanairu

Praha/Bratislava – České aerolinie (ČSA) v prosinci po více než dvou letech obnoví lety z Prahy do Bratislavy. Dopravce nejprve nabídne šest zpátečních spojů týdně. Od března příštího roku budou mezi oběma městy pendlovat dva lety denně s výjimkou soboty. Přímé lety do slovenské metropole přitom nebudou jedinou novinkou na pražském Letišti Václava Havla. Od dubna se tam nejspíš vrátí také irské nízkonákladové aerolinie Ryanair.

Spoje z Prahy do Bratislavy obnoví aerolinky 11. prosince, na lety nasadí vrtulové stroje ATR. Cestující mohou počítat s jedním párem letů vždy v pondělí, ve středu a v pátek. Na jaře 2014 pak bude nabídka ještě rozšířena – zpáteční spoj poletí z Prahy do Bratislavy každý den s výjimkou soboty.

Po příletu do Bratislavy budou stroje ČSA pokračovat v letu na nové lince ze slovenské metropole do Košic. „ČSA jsou pro nás dlouholetým partnerem a jsme rádi, že tuto linku provozují právě ony. Věříme, že se spolupráce s nimi bude rozvíjet i ohledně dalších destinací,“ uvedl šéf bratislavského letiště Ivan Trhlík.

„Slovensko je pro České aerolinie tradiční a přirozený trh, na kterém bychom chtěli být v budoucnu aktivnější,“ doplnil výkonný ředitel ČSA pro obchod a marketing Josef Sinčák.

Na trase mezi Bratislavou a Košicemi nebudou mít ČSA konkurenci, neboť slovenský letecký dopravce Danube Wings oznámil, že koncem listopadu po čtyřech letech zruší své pravidelné lety mezi těmito městy. Rozhodnutí firma odůvodnila tím, že nedokázala přilákat dostatek cestujících, kteří by za letenku zaplatili cenu odpovídající nákladům na provoz.

„Linka může mít význam pro renomovaného přepravce, který jejím prostřednictvím může svážet cestující na větší letiště s relevantní nabídkou navazujících letů do dalších destinací,“ citovala slovenská média generálního ředitele Danube Wings Jána Rostáše.

Bratislavské letiště Milana Rastislava Štefánika je nicméně dlouhodobě ve stínu blízkého vídeňského letiště, které využívá i mnoho Slováků. Slovenské hlavní město tak nemá přímé letecké spojení s řadou světových metropolí.

Desetkrát týdně do Irska s Ryanairem?

Kromě Bratislavy by Praha mohla na jaře získat rovněž nové spojení s Dublinem. Letiště Václava Havla totiž patří mezi devět destinací, o kterých v současnosti uvažuje irský nízkonákladový dopravce Ryanair. O jeho návratu do Prahy nicméně zástupci Ryanair a letiště stále jednají. Podle informací zveřejněných Ryanairem plánuje společnost mezi Prahou a Dublinem létat desetkrát týdně.

Ryanair odbavil v Brně už milion cestujících
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Ryanair přestal z pražského letiště startovat na podzim 2010 kvůli vysokým poplatkům. Nyní provozuje linky z Ostravy do Londýna a z brněnského letiště do Milána a Londýna. Mezi oznámenými novinkami jsou kromě Prahy ještě španělská Almería, italská Bari, Basilej, Bukurešť, Chánia na Krétě, sicilské Comiso, Lisabon a Marrákeš v Maroku.

Vydáno pod