Státy EU se dohodly na unijním rozpočtu

Brusel – Vyjednavači v Bruselu si po třetí hodině ranní ťukli šampaňským – dohodli se na unijním rozpočtu pro následující rok. Součástí je i pomoc zemím postiženým povodněmi. Německo, Rakousko a Česko získají z Fondu solidarity dohromady 400 milionů eur, z toho 250 milionů ještě letos, zbývajících 150 milionů příští rok.

Jak uvedl eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski, kompromisní výše rozpočtu v platbách dosahuje 135,5 miliardy eur (přes 3,5 bilionu korun), v závazcích 142,6 miliardy eur (přes 3,7 bilionu korun).

Součástí dohody je také rozhodnutí o financování pomoci středoevropským zemím postiženým letošními povodněmi z unijního Fondu solidarity. Berlín by měl získat 360 milionů eur (9,3 miliardy korun) a Vídeň 21,6 milionu (přes 560 milionů korun). Pro méně postižené Česko částka vychází na 15,9 milionu eur (cca 412 milionů korun). V celkové sumě je ještě zahrnuta pomoc 2,4 milionu eur pro Rumunsko postižené v létě rozsáhlým letním suchem a lesními požáry.

Rozpočet EU na příští rok počítá kromě jiného také s miliardami eur na tvorbu pracovních míst pro mladé. Na boj s nezaměstnaností mladých, která v unii v průměru přesahuje 23 procent, je pro roky 2014 a 2015 přímo vyčleněno šest miliard eur (asi 156 miliard korun).

Finance ve zdravotnictví
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Dvoudenní maraton smírčího jednání si vynutila neshoda mezi členskými zeměmi a Evropským parlamentem nad základními čísly unijního rozpočtu. Státy, které jsou čistými plátci, zdůrazňovaly reálně omezené možnosti členských zemí unie do rozpočtu přispívat. Přesto je, jak upozornil eurokomisař Lewandowski, nakonec v platbách kompromis vyšší než členové EU odsouhlasili původně.

Země totiž chtěly pro rok 2014 rozpočet ve výši 134,8 miliardy eur (přes 3,5 bilionu korun) v platbách, a pokud se vezmou v úvahu i závazky pro dlouhodobější aktivity trvající několik finančních let, pak 141,8 miliardy eur (skoro 3,7 bilionu korun). Evropský parlament naproti tomu navrhoval 136,1 miliardy eur v platbách a 142,6 miliardy eur v závazcích.

Dohodu bylo potřeba najít do středy, jinak by dosavadní práce na rozpočtu pro příští rok spadly pod stůl a Evropská komise by musela přijít s úplně novým návrhem. Po 15 hodinách rozhovorů si účastníci jednání v Bruselu po 3:00 ráno ťukli šampaňským. Rozpočet na příští rok je prvním v novém víceletém finančním rámci 2014 až 2020.

Státy i europarlament zdůrazňují, že má především podporovat inovace, růst a tvorbu pracovních míst. Podle návrhu, na kterém se Evropská komise, zástupci Evropského parlamentu i členských zemí shodli v červnu, výdaje pro celé nadcházející sedmileté období nepřekročí v platbách 908 miliard eur (asi 24,5 bilionu korun). Se započtením závazků to má být zhruba 960 miliard eur (asi 25,9 bilionu korun).