Zeman: Intervence centrální banky ještě nikdy ničemu neprospěly

Praha - Intervence centrální banky ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Tak vidí současný krok České národní banky prezident Miloš Zeman. Pro devizové intervence a tím oslabení koruny má jen malé pochopení. Na Rádiu Impuls prezident rovněž upozornil, že deflace, které se ČNB obává, nehrozí.

Exportérům to možná pomůže, ale na jak dlouho?

„Plně uznávám, že to může krátkodobě pomoci našim exportérům, ale je otázka, na jak dlouhou dobu. Žádná deflace nicméně nehrozí. Inflační hladina se pohybuje v intervalu mezi jedním a dvěma procenty,“ upozornil prezident Miloš Zeman. Podotkl, že česká ekonomika pomalu oživuje a inflace při takovém vývoji zpravidla roste.

Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok i bývalý prezident Václav Klaus. Intervence mají podle něj „velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady“.

ČNB zahájila intervence minulý čtvrtek - poprvé od roku 2002. Cílem je oslabit korunu a uvolnit tak měnové podmínky. Kurz má být držen blízko hranice 27 Kč/EUR. Dopady na ekonomiku budou podle mnohých omezené a kroky banky spíše mírně přibrzdí růst a zvýší inflaci. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu.

Guvernér Miroslav Singer potvrdil, že je banka schopna intervenovat na devizovém trhu s cílem oslabit kurz koruny neomezeně. Termín ukončení intervence je zatím neznámý. „Ukončíme intervenční režim, až si budeme velmi, ale opravdu velmi jistí, že nebudeme muset intervence zahajovat v dohledném období znovu, nebo vracet úrokové sazby zpět na nulu,“ prohlásil guvernér ČNB.

Devizové intervence tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)