Unipetrol v České rafinérské posiluje, kupuje podíl Shellu

Praha – Petrochemická skupina Unipetrol posiluje svou pozici v České rafinérské. Oznámila, že odkupuje zhruba 16procentní podíl Shellu, a získá tak v České rafinérské kvalifikovanou většinu hlasů s hranicí 67,5 procenta. Petrochemická skupina Unipetrol, která je součástí polského petrochemického koncernu PKN Orlen, si od akvizice slibuje zajištění dlouhodobějšího růstu společnosti. Dalším cílem je pak prý i integrace rafinérského a petrochemického průmyslu.

Za více než 27 milionů dolarů (tedy v přepočtu 520 milionů korun) odkoupil Unipetrol od společnosti Shell 16,33procentní podíl v České rafinérské. Dosud měl Unipetrol ve společnosti podíl 51,22 procenta. Po dokončení transakce začátkem příštího roku tedy jeho podíl vzroste na 67,55 procenta.

„Transakce přináší kvalifikovanou většinu 67,5 procenta hlasů v České rafinérské, která umožní výrazné zlepšení provozního řízení společnosti a přinese úspory provozních nákladů,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. 

Česká rafinérská provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Podíl ve společnosti má ještě italská skupina Eni, která drží 32,44 procenta. Shell se svého podílu zbavil, protože teď po celém světě redukuje své aktivity v rafinérském průmyslu. Nedávno například prodal rafinerie ve Velké Británii a v Německu, chce se soustředit na ziskovější oblasti podnikání. 

Unipetrol v ČR zaměstnává 3 700 lidí. Od roku 2005 je součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Společnost se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. V současnosti se snaží vyrovnat s problémy, od začátku roku vykázal Unipetrol konsolidovanou ztrátu 706,1 milionu korun.

Vydáno pod