Po České spořitelně mírně oslabila i Komerční banka

Praha - Komerční bance (KB) od ledna do září klesl konsolidovaný čistý zisk proti loňskému roku o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun. Po očištění o jednorázové položky šlo o 7,7procentní propad. Aktiva banky pak od začátku roku stoupla o 2,2 procenta na 804 miliard korun. KB patří do skupiny francouzské Société Générale, jejíž zisk vzrostl ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání více než pětinásobně.

„Komerční banka reportovala výsledky, které mírně předčily konsenzus díky nižším nákladům rizik v retailovém i korporátním segmentu. Celkové výnosy ale mírně za očekáváním zaostaly. Celkově hodnotíme představená čísla za třetí kvartál jako mírně pozitivní,“ vysvětlil analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Komerční bance se za prvních devět měsíců podařilo navýšit objem úvěrů poskytnutých klientům o 2,9 procenta na 475,7 miliardy. Objem vkladů klientů stoupl o 4,8 procenta na 592 miliard.

Kompletní výsledky Komerční banky najdete zde. Její matky Société Générale pak tady (v angličtině).

Banky doplácí na nízké úrokové sazby

I když bance obchodní objemy rostly, konsolidované výnosy se meziročně snížily o 5,8 procenta na 23,3 miliardy. To bylo ovlivněno několika jednorázovými položkami zaúčtovanými v loňském roce. Pokles výnosů očištěných o jednorázové položky o 3,8 procenta byl způsoben především velmi nízkými tržními úrokovými sazbami.

Logo Komerční banky
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Albert Le Dirac'h, generální ředitel Komerční banky 

„Vstup české ekonomiky do fáze růstu se dosud neprojevil výrazným zrychlením růstu objemu úvěrů. Na druhou stranu indikátory důvěry domácností a podniků se zlepšují a my jsme dosáhli vynikajících výsledků u některých úvěrových produktů, jako třeba u hypoték a financování vývozu. Existují náznaky, že podniky připravují nové investice a chuť spotřebitelů si půjčit roste.“

Čisté úrokové výnosy klesly o 3,9 procenta na 15,9 miliardy navzdory rostoucímu objemu úvěrů a vkladů. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 1,6 procenta na 5,315 miliardy. KB rozvíjela program odměn klientům MojeOdměny, což vedlo ke snížení příjmů z poplatků z vkladových produktů a za transakce. Ve srovnání s loňským rokem skupina zaúčtovala nižší náklady spojené se získáním klientů penzijních fondů.

Čistý zisk z finančních operací klesl o 30,8 procenta na téměř dvě miliardy. Pokles byl způsoben zaúčtováním několika jednorázových položek v loňském roce, hlavně prodeje podílu KB v Českomoravské záruční a rozvojové bance, úpravy portfolia Penzijního fondu KB a prodeje zbývající části řeckých a portugalských státních dluhopisů.

Jak se dařilo Société Générale?

Ke konci září evidovala banka 1,58 milionu klientů, meziročně o 1,5 procenta méně. Celkový počet poboček v tuzemsku činil 398 a počet bankomatů 715. Hlavním majitelem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Také ta dnes oznámila výsledky.

Société Générale
Zdroj: Jacques Brinon/ČTK/AP Photo

Přestože Société Générale vzrostl zisk ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání více než pětinásobně, zůstal pod očekáváním. Banka, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, současně oznámila výměnu majetkových podílů s dalším předním francouzským finančním ústavem Crédit Agricole a v jejím rámci získá celou makléřskou firmu Newedge. Čistý zisk banky dosáhl v letním čtvrtletí 534 milionů eur (13,8 miliardy). Analytici podle agentury Reuters čekali výsledek kolem 675 milionů eur.

Své výsledky už oznámila i největší tuzemská banka podle počtu klientů Česká spořitelna, které se během tří kvartálů meziročně snížil konsolidovaný čistý zisk o 2,6 procenta na 11,48 miliardy korun. Ve čtvrtek 14. listopadu pak představí čísla ČSOB.