Dálniční známky 2014 budou během dvou týdnů, zaplatíme stejně jako loni

Praha - Vláda dnes na poslední chvíli schválila smlouvu na distribuci dálničních známek pro příští rok. Jinak by hrozilo, že je řidiči na poštách a benzínkách nebudou moct koupit. Za jejich distribuci a prodej zaplatí ministerstvo dopravy České poště, Autoklubu Bohemia Assistance a společnosti MTX v příštích dvou letech 360 milionů korun. Na čerpacích stanicích a poštách by se dálniční známky měly objevit během dvou týdnů.

Už za 25 dní začnou platit nové dálniční známky. Až doteď je ale řidiči nemohli nikde koupit. „Lidi se už ptají na nové dálniční známky, ale zatím máme v prodeji jen staré na rok 2013,“ říká Pavla Slepičková, obsluha čerpací stanice Benzina.

Za zdržení může podle ministerstva malý zájem firem o jejich distribuci a prodej

„Státní fond dopravní infrastruktury vypsal na tu zakázku dvě výběrová řízení, ale pokaždé dostal pouze jednu nabídku, potom není možné vybrat vítěze,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold

Nakonec muselo ministerstvo zadat zakázku bez výběrového řízení. Na čerpacích stanicích a poštách by se dálniční známky měly objevit během dvou týdnů. „Nejpozději do 1. prosince budou roční dálniční kupony k dostání na všech poštách. Tedy na více než 3 200 místech po celé republice,“ potvrdila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Řidiči za dálniční známky zaplatí stejně jako letos:

  • Desetidenní vyjde na 310 korun
  • Měsíční na 440 korun
  • Roční na 1 500 korun

Nákup nových „mýtných krabiček“

Vláda dnes také schválila nákup nových palubních jednotek, pomocí kterých vybírá mýto - celkem za 182 milionů. „Měli jsme k dispozici 530 tisíc těch jednotek, nicméně bohužel se hodně z nich nevrací, hlavně od zahraničních dopravců a kvůli tomu jsme museli doobjednat zhruba 300 tisíc,“ doplnil Neřold.

Dopravci mají totiž tyto palubní jednotky pouze zapůjčené. A státu za ně zaplatí jen zálohu. Když potom přes Česko přestanou jezdit, zálohu si nevyzvednou a mýtnou krabičku už nevrátí.