Hra o 950 milionů: Česká unie sportu stáhla žalobu na exšéfa Sazky Hušáka

Česká unie sportu stáhla žalobu na bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka, po kterém požadovala 950 milionů korun jako náhradu za to, že loterijní společnost přivedl ke krachu. Podle předsedy sportovní unie Miroslava Jansty ale není stažení úplné. O stažení žaloby informoval server iHNED.cz.

Téměř miliarda korun, které se Česká unie sportu (ČUS, dříve ČSTV) domáhala u Městského soudu v Praze, byla hodnota jejího dvoutřetinového podílu v Sazce. Podle aplikace infosoud ale byla žaloba ve čtvrtek stažena, zjistil web iHNED.cz.

Podle předsedy ČUS Jansty není stažení úplné. „Ještě o tom jednáme, naším cílem je, abychom nemuseli nic platit,“ řekl serveru. Dodal, že o detailech bude jako první informovat akcionáře na valné hromadě 20. června.

Podle Hušákovy advokátky Kláry Samkové, kterou server cituje, je stažení žaloby krok správným směrem. Unie by podle ní neměla šanci ve sporu uspět a naopak by jí astronomicky rostly náklady řízení. ČUS nyní podle iHNED.cz řeší, jak z kauzy vycouvat s co nejmenší ztrátou. Bývalý šéf Sazky totiž požaduje uhradit náklady sporu, které vyčísluje na miliony korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

ČUS neuspěla u soudů ani dříve

ČUS již dříve u soudů neuspěla se žalobou na Hušáka, ve které se domáhala omluvy a dvoumilionového odškodnění za poškození dobrého jména. Podle žaloby se Hušák v roli šéfa Sazky choval jako diktátor a v podstatě mohl za její krach. Hušák vinu za krach loterijní společnosti Sazka popíral. Spor nedávno definitivně uzavřel Ústavní soud, který stížnost ČUS zamítl.

Potíže Sazky začaly stavbou multifunkční arény v Praze, která vznikla pro mistrovství světa v hokeji. Původní odhad její ceny 2,75 miliardy se zvýšil na devět miliard korun. Podle sportovní unie byla celá stavba financována z cizích zdrojů, což vedlo k zadlužení Sazky a jejímu pozdějšímu pádu.