Skupina J&T dostala od čínského gigantu CITIC 11,5 miliardy korun, které jí dlužila CEFC

Události ČT: Dluh CEFC je splacen. Společnost J&T má zpět své pohledávky (zdroj: ČT24)

Čínská státní společnost CITIC Group poslala české skupině J&T 11,5 miliardy korun, uhradila tak dluhy za jinou čínskou společnost CEFC. J&T po 14:00 oficiálně potvrdila, že tuto částku již obdržela. Potvrdila také, že postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC a odvolávat své zástupce ve společnosti. Navazuje tak na dohodu uzavřenou v pátek ráno. Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom se zároveň stane akcionářem J&T Finance Group.

Místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík ráno na  Twitteru uvedl, že probíhají platby a uvolňování zástav. „Ze CEFC Europe bude dnes odvolán 'krizový' management J&T,“ uvedl ve svém tweetu Tvrdík.

Informace z Tvrdíkova vyjádření potvrdil ráno pro agenturu ČTK i kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Ten zároveň sdělil, že „částečné peripetie“ na obou stranách zavinili právníci a je rád, že mnohatýdenní úsilí o převzetí pohledávek bylo v pátek završeno.

Analytička ČRo Klímová: Je otázka, v jaké kondici je majitel CEFC Europe, který sídlí v Šanghaji (zdroj: ČT24)

„To znamená, že s definitivní platností společnost CITIC Group převzala všechna aktiva společnosti CEFC Europe,“ uvedl Mynář. V dalším kroku se podle něj domlouvá hlubší spolupráce CITIC Group v České republice, tedy další plánované investice.

  • Zástupci J&T a CITIC se dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. 
  • Prvním krokem v tomto směru bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group a CEFC Europe.
  • Zdroj: ČTK, J&T

Vše rozpoutal razantní krok J&T

Česká společnost J&T ve čtvrtek minulého týdne přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. Uvedla, že tak reagovala na situaci, kdy CEFC neuhradila své dluhy (450 milionů eur, tedy 11,5 miliardy korun) vůči ní a navíc chystala předběžná opatření, která mohla výběr dlužné částky ztížit.

Následovaly pak spory přes Twitter mezi J&T a odvolaným místopředsedou CEFC Europe Jaroslavem Tvrdíkem o tom, kdy měly být peníze zaplaceny, za jakých podmínek a kdy čínský státní fond CITIC peníze dodá. Právě CITIC byl totiž již dříve zmiňován, že má potíže CEFC vyřešit a za to v ní získat podíl 49 procent.

  • CITIC Group je jednou z největších firem na světě. Státní firma má 44 dceřiných společností v Číně, Hongkongu, USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě. 
  • Podniká v bankovnictví, realitách, energetice, strojírenství nebo v telekomunikacích. Do jejího portfolia patří přes 5000 firem.

Opatření J&T, že ve společnosti CEFC Europe kvůli nesplaceným závazkům odvolala představenstvo a dosadila krizový management, je podle právníků standardním krokem.

Čínská CEFC si před časem vybrala Prahu jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

První zprávy o přesunech mezi CEFC a CITIC Group byly v minulosti zveřejněny poté, co vyšly najevo problémy šéfa CEFC a poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga. Je vyšetřován pro podezření z ekonomické kriminality a podle některých informací odešel z jejího vedení i z akcionářské struktury.

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK