Samsung má zaplatit Applu téměř 12 miliard korun za ilegální kopírování patentů

Americký soud uložil firmě Samsung zaplatit konkurenční společnosti Apple náhradu škody v celkové výši 539 milionů dolarů (téměř 11,9 miliardy korun) za ilegální kopírování patentovaných prvků, zejména designových, u chytrých telefonů.

Verdikt je jen posledním důsledkem právní bitvy, která mezi oběma velkými rivaly ve světě chytrých mobilních telefonů začala v roce 2011. Už předchozí soudní výroky konstatovaly, že Samsung porušil některé patenty firmy Apple, ale výše odškodného se stala předmětem vleklých právních sporů.

Americký nejvyšší soud v roce 2016 určil, že soud nižší instance musí přezkoumat oprávněnost velké části (399 milionů dolarů) z dříve uloženého odškodného ve výši 548 milionů dolarů.

V nejnovějším verdiktu soudní porota přiznala výrobci iPhonů 533,3 milionu dolarů za porušení takzvaných designových patentů a 5,3 milionu dolarů za technické patenty. Pokud verdikt potvrdí odvolací soud, bude muset Samsung ještě doplatit přibližně 140 milionů dolarů, informovala agentura Reuters.

Apple si nárokoval celkovou sumu přesahující miliardu dolarů, zatímco Samsung tvrdil, že sporná částka 399 milionů dolarů by měla být snížena na 28 milionů.

V nynějším sporu jde o to, zda se má náhrada škody vypočítat z celkového zisku z prodeje smartphonů porušujících patent, nebo zda se má stanovit na základě jednotlivých okopírovaných prvků, jako jsou přední kryt a displej.

Firma Apple ve čtvrtečním prohlášení vyjádřila radost nad tím, že porota souhlasila s tím, že Samsung má platit za kopírování jejích produktů.