Plzeňská teplárna se spojí s Křetínského EPH, schválilo zastupitelstvo

Zastupitelé Plzně schválili fúzi městské Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou ze skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Jeho skupina tak získá ve společné firmě, která vznikne v lednu příštího roku, 35 procent akcií a zbytek bude stále držet město. Křetínského holding, který bude mít v představenstvu nové firmy čtyři ze sedmi křesel, garantuje současné ceny tepla po tři roky od zápisu fúze do obchodního rejstříku.

EPH vloží do nové firmy Plzeňskou energetiku, jejíž hodnota má váhu 27procentního podílu. Za zbylých osm procent akcií dá městu 604 milionů korun v hotovosti. Tyto peníze využije Plzeňská teplárenská ke snížení zadlužení na méně než polovinu. Město vloží do podniku celou Plzeňskou teplárenskou s novou spalovnou odpadu v Chotíkově u Plzně.

ODS spolu s koaliční ČSSD hlasovala pro fúzi, proti ale byli dva sociální demokraté. Pro spojení s EPH, tedy jeho společností EP Infrastructure a.s., bylo 30 ze 42 přítomných zastupitelů, 12 jich bylo proti (hlavně KSČM, KDU-ČSL a OPAT) a nikdo se nezdržel. Pět zastupitelů na jednání nepřišlo.

Daniel Křetínský na jednání plzeňského zastupitelstva
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Podle příznivců fúze nebude muset teplárna tolik investovat do obnovy kotlů kvůli novým emisním normám Evropské unie. Bude mít taky čas na rozmyšlenou, jaké topné médium zvolit při modernizaci svých provozů v příštích letech. A díky síle EPH jí také zlevní nákupy uhlí a naopak narostou ceny za prodávanou elektřinu.

Podle náměstka plzeňského primátora Pavla Šindeláře (ODS), který návrh na fúzi předkládal, teplárna uspoří na provozu a výhledově se zvýší zisk společné firmy i dividenda pro město.

Odpůrci považují teplárnu za strategickou firmu, kterou by po vzoru zemí západní Evropy měl vlastnit stát nebo obce. Podle nich může fúze prodražit teplo, teplou vodu, svoz i likvidaci odpadu.

Existovala i varianta, aby teplárna šla samostatnou cestou. Musela by ale kvůli novým emisním limitům EU do poloviny roku 2021 modernizovat dva kotle za 1,5 miliardy Kč. Spojením s modernizovanou Plzeňskou energetikou mají náklady na obnovu městské teplárny klesnout na třetinu.

Město předsedu, Křetínský většinu

V představenstvu společné firmy bude mít město tři členy, z nichž jeden bude předsedou. Zbylé čtyři navrhne EPH. Křetínský chce mít možnost rychle manažersky rozhodovat o provozu bez nutnosti politických dohod. Ve dvanáctičlenné dozorčí radě bude mít město polovinu členů včetně předsedy a místopředsedy, dvě místa obsadí EPH a zbytek zaměstnanci.

U klíčových rozhodnutí bude nutná dohoda obou akcionářů. O zvýšení ceny tepla o více než pět procent musí rozhodnout tříčtvrtinovou většinou valná hromada, stejně jako o větších majetkových transakcích a investicích.

Plzeň roky usilovala o získání stoprocentního vlivu v teplárně, což se jí podařilo před 13 lety. Řada zastupitelů dlouhodobě prosazovala, aby se teplárna, vodárna, dopravní podnik a odpadová firma spojily v jeden komunální podnik, který by nebyl zaměřený na zisk. Křetínského skupina se snažila spojit s teplárnou už v roce 2011.