Průmyslník Šlemr kupuje ve Spojených státech firmu na netkané textilie. Za miliardy

Investiční společnost R2G miliardáře Oldřicha Šlemra se dohodla na převzetí firmy z oboru netkaných textilií First Quality Nonwovens v USA a Číně. Cena se odhaduje na až 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun), napsal server IHNED.cz. Transakce je podle serveru zřejmě rekordním nákupem českého investora ve Spojených státech. Skupina R2G v loňském roce získala většinový podíl ve znojemském výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens.

First Quality Nonwovens je podle serveru jednou z největších světových firem v oboru, zaměřuje se na výrobu hygienických potřeb, jako jsou plenky. Jde o část společnosti First Quality Enterprises se sídlem v New Yorku, kterou vlastní americká rodina Damaghiů. Podle R2G by měla být transakce dokončena ve třetím čtvrtletí letošního roku, píše IHNED. Akvizice bude financována prostřednictvím KBC a ČSOB.

First Quality Nonwovens pod R2G bude dál dodávat pro First Quality Enterprises jako dosud. „Nynější akvizice nám umožní lepší spolupráci s našimi globálními zákazníky na čtyřech kontinentech,“ uvedl k obchodu ředitel R2G Michal Smrek. Přes Pegas Nonwovens vlastní R2G výrobní závody v Česku a Egyptě.

Loni R2G získala většinu v českém výrobci netkaných textilií

V Pegasu Nonwovens nyní společnost R2G prostřednictvím R2G Rohan Czech drží 88,5 procenta. Většinu získala v loňském roce poté, co nabídla malým podílníkům odkup jejich akcií.

Firma vyrábí netkané textilie pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Patří k předním evropským výrobcům a získává další trhy na Blízkém východě a v Africe. Zaměstnává téměř 600 lidí, v Česku má vedle Znojma závod v Bučovicích, další je v Egyptě. Pegas Nonwovens je veřejně obchodovaný na pražské burze.

R2G založil Šlemr v roce 2016 poté, co prodal svůj podíl v České gumárenské společnosti za zhruba 15 miliard korun. R2G investuje peníze jeho rodiny a dalších dvou partnerských rodin Pavla Baudiše a Eduarda Kučery. Ti jsou známí jako softwaroví podnikatelé a akcionáři globálního poskytovatele zejména antivirových programů Avast.

Vydáno pod