Experti: Na dluhopisech pro občany prodělá stát miliardu

Praha – Stát plýtvá penězi, když vydává spořicí dluhopisy pro občany, soudí ekonomičtí experti, které portál ČT24 oslovil. Kdyby ministr financí nechal dluhopisy prodat standardním způsobem na finančním trhu velkým institucím, mohl by stát jen na vánoční emisi, která startuje právě dnes, ušetřit stovky milionů korun. Jde přitom už o pátou nabídku dluhopisů občanům v pořadí.

„Dnes je světový den spoření. Přijít s vánočními dluhopisy se proto, myslím, velice hodí,“ prohlásil ministr financí v demisi Jan Fischer, když ve čtvrtek novinářům představoval novou vánoční emisi, ve které stát nabídne občanům dluhopisy za 10 miliard korun. Jenže z pohledu státu mají občanské dluhopisy s úsporami máloco společného.

"Ve spořicích dluhopisech nyní leží více než 70 miliard korun a stát je v minulosti vydával v průměru zhruba o procentní bod dráž, než by vydal jiné dluhopisy na trhu. To znamená, že na úrocích tak průměrně zaplatí o 700 milionů ročně navíc," upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

V případě vánoční emise, v rámci které hodlá resort financí letos prodat dluhopisy v hodnotě 10 miliard korun, se nevýhoda pro stát oproti minulým nabídkám ještě zvýší. Tržní úrokové sazby totiž v poslední době klesaly mnohem rychleji, než o kolik ministerstvo v porovnání s předchozími emisemi snížilo úroky z občanských dluhopisů.

Zatímco na trhu se úroky z pětiletých státních dluhopisů nyní pohybují kolem 1 % ročně, z reinvestičního dluhopisu se stejnou splatností bude stát občanům v průměru platit skoro 3 % za rok. A podobně rozevřené jsou nůžky i u dalších typů cenných papírů. Úrok z tříletého prémiového dluhopisu vyjde stát v průměru na 2,3 % ročně. Při prodeji podobného cenného papíru na trhu by přitom zaplatil jen zhruba 0,6 %.

„Stát pokračuje v dotování úroku z kapsy daňového poplatníka,“ zdůraznil v souvislosti s tím analytik poradenské společnosti Partners Aleš Tůma. V řeči absolutních čísel takto na desetimiliardové vánoční emisi prodělá až 190 milionů korun ročně.

Ministr financí Jan Fischer
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Drahá distribuce

Krom vyšších úroků musí navíc stát při prodeji dluhopisů pro veřejnost bankám a poště platit ještě náklady na distribuci. Fischer na jednu stranu slibuje, že kdyby byla vánoční emise co do struktury a objemu prodaných dluhopisů stejná jako předchozí prodeje, ušetřil by stát 8 milionů korun ročně. Na druhou stranu ve vyčíslování absolutní výše nákladů je ministerstvo tajemné a číslo portálu ČT24 nesdělilo.

"Průměrný efektivní náklad na distributora nyní činí 0,31 % ročně, dříve to bylo 0,35 % (z objemu prodaných dluhopisů – pozn. red.),"  uvedl ředitel odboru řízení státního dluhu ministerstva Petr Pavelka. V absolutním vyjádření se tedy náklady na distribuci budou při vánoční emisi pohybovat kolem 31 milionů za rok.

Přidáme-li k tomuto číslu sumu, kterou stát prodělá na úrocích, tedy 190 milionů korun, dostaneme se jen za letošní vánoční emisi na částku až 221 milionů korun, které stát mohl využít jinak. Za stejnou sumu by kupříkladu pořídil rekonstrukci 1,5 kilometru dálnice D1 nebo by mohl o dvě třetiny zmírnit propad svých dotací na péči o seniory a zdravotně postižené. A to jsme ještě nezapočítali vícenáklady na čtyři předchozí emise - s těmi už bychom se dostali přes miliardu korun ročně.

Diverzifikace na výsluní

Proč tedy stát vydává dluhopisy, které se mu ve výsledku prodraží? Duchovní otec českých spořicích dluhopisů Miroslav Kalousek (TOP 09) to v minulosti v roli ministra financí zdůvodňoval nutností „diverzifikovat strukturu držitelů českého dluhu“. To mělo zemi ochránit před možnými problémy s financováním jejího dluhu, které hrozily v turbulentních dobách dluhové krize eurozóny.

Bankovky
Zdroj: René Volfík/ČTK

„Je obvyklé i v jiných zemích, že stát kvůli diverzifikaci nabízí dluhopisy občanům. Nečiní to ale s výraznou prémií oproti běžným dluhopisům. Dokonce když vezme náklad na distribuci, který je větší v případě drobných investorů, tak by bylo rozumné, kdyby stát nabízel za dluhopisy občanům menší úrok,“ míní Sobíšek. Za současných podmínek proto českému ministerstvu radí: množství dluhopisů v oběhu už dál nenavyšovat.

Stát leze do zelí bankám

Drobní střadatelé z řad domácností ale přesto vánoční emisi podle analytiků jistě ocení. „Společně s produkty, které jsou nějakým způsobem dotovány státem, jako třeba stavební spoření nebo penzijní spoření, tak dluhopisy pro občany jsou další nejvýhodnější alternativou, jak spořit,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Zatímco investoři, kteří sáhnou po spořicích státních dluhopisech, můžou dosáhnout na průměrný roční úrok ve výši až 3 %, úroky na spořicích účtech se nyní pohybují kolem 1,25 %. Lepší úrok nabízejí jen některé termínované vklady, avšak až ve chvíli, pokud si na ně člověk uloží částku v řádu milionů korun. Ministerstvo financí by si tedy mohlo dovolit úroky ze spořicích dluhopisů ještě snížit. I tak by byly pořád výhodnější než celá řada komerčích produktů na trhu. Jak totiž ukazují zkušenosti z minula - Češi slyší na státní garanci.