J&T postupně obsazuje podniky CEFC v Česku. Tvrdíka vyšle Hrad s delegací do Číny

J&T převzala vedení v některých dceřiných firmách CEFC (zdroj: ČT24)

Poté, co skupina J&T nasadila do CEFC Europe svůj krizový management kvůli nesplacenému dluhu, převzala také vedení v některých dceřiných firmách. Jde například o projekt Florentinum, hotel Mandarin Oriental, budovu bývalé Živnobanky nebo fond Tradiční čínské medicíny. Informují o tom Hospodářské noviny. Zástupce J&T je nově také v představenstvu strojírenské firmy Žďas. Do problémů se nově dostala další dceřiná firma CEFC - CEFC Shanghai International, která v termínu nesplatila dluhopisy.

V krizovém managementu v CEFC zasedli Dušan Palcr a Peter Kubík z J&T. Právě Palcr ve čtvrtek podepsal notářský zápis, kterým převzal řízení CEFC Europe. Poté zasáhl do dalších firem. Palcr, který je v čele dozorčí rady fotbalové Sparty Praha, se jmenoval do představenstva společnosti Stadion Eden, která provozuje stadion v Edenu. Změny ale neudělal ve firmě Eden Arena, jež stadion vlastní, ani v samotné fotbalové Slavii.

„Nemyslím si, že by firmy pod CEFC měly teď nějakým způsobem panikařit – že by jim došly finance nebo že by to pro ně prozatím něco znamenalo. Věřím, že Čína svým závazkům dostojí,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Ekonom Dohnal: Pokud by peníze přišly, jsem přesvědčen, že J&T „vrátí klíče“ (zdroj: ČT24)

Pokud peníze přijdou, je ekonom Radim Dohnal z Capitalinked.com přesvědčen, že J&T takzvaně „vrátí klíče“. „Pokud by se to ale dále protahovalo, bylo by racionální jednání ze strany J&T vstoupit manažersky do dalších, byť menších firem,“ podotkl.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur. Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který drží v CEFC Europe podíl 49 procent. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera. Hospodářské noviny uvedly, že vyjednávací tým CITIC je v Praze a jednání pokračují.

Dosavadní místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík v pátek večer uvedl, že splacení dluhu zabránily kroky J&T. Spolumajitel J&T Patrik Tkáč ale napsal, že společnost je připravena okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a „odevzdat klíče“.

Podle deníku je problém v tom, aby případné splacení dluhu bylo v souladu se smlouvami a v budoucnu ho nikdo nenapadl. Tedy aby například při krachu mateřské CEFC v Číně žádný z věřitelů nechtěl zrušení plateb kvůli tomu, že byl upřednostněn jiný věřitel.

Podle dopisu z minulého týdne počítá Hrad s Tvrdíkem při přípravě čínských akcí

Lidové noviny pak píší, že prezident Miloš Zeman minulý týden Tvrdíka pověřil přípravou zasedání čínsko-českého centra pro spolupráci ve městě Yiwa, zářijového investičního fóra v Praze a Zemanovy návštěvy Expa v Šanghaji v listopadu.

Už začátkem června by se měl Tvrdík účastnit delegace pod vedením kancléře Vratislava Mynáře, která poletí do Číny a která zahrnuje i zástupce ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a podnikatelů.

K současnému dění kolem CEFC nechce Hrad poskytovat žádný komentář. Tvrdík nicméně na Twitteru napsal, že do Česka přijede předseda představenstva jedné z pěti největších čínských firem, aby ujistil nejen J&T, ale právě i prezidenta Zemana, že je připraven zaplatit dluhy CEFC.

Čínské investice v Česku jménem CEFC

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Spravuje zde aktiva v hodnotě přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy korun).

Vedle již zmíněných podniků působí také v aeroliniích Travel Service a cestovní agentuře Invia.cz a ovládá Pivovary Lobkowicz Group. Posledním velkým nákupem byl podíl v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Kapitálově vstoupila i do J&T Finance Group, ve které získala desetiprocentní podíl. Společnost CEFC Shanghai International Group vlastní přímý 5,4procentní podíl a nepřímý 4,5procentní podíl prostřednictvím společnosti CEFC Hainan International Holdings (celkový podíl činí 9,9 procenta).

Dceřiná firma CEFC nesplatila své dluhopisy

Společnost CEFC Shanghai International, která je dceřinou firmou čínské CEFC China Energy podnikající i v České republice, nesplatila v termínu dluhopisy za 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy korun). Je tak další čínskou společností, která se dostala do platební neschopnosti kvůli zásahu čínské vlády proti finančním rizikům. Firma ve svém prohlášení uvedla, že dluhopisy, které měly splatnost v pondělí, chce splatit za šest měsíců.

CEFC Shanghai International nestihla splatit své dluhopisy poprvé. Obavy o to, zda bude schopna plnit finanční závazky, panují na trhu už od února, kdy se objevily informace, že šéf mateřské China Energy Jie Ťien-ming, který je poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

„Nastaly výrazné změny v produkci a v aktivitách emitenta, nepodařilo se získat finanční prostředky v požadované částce a (emitent) není schopen splatit včas jistinu a úroky (z dluhopisů),“ uvádí se v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách šanghajského clearingového domu.

Podle údajů Reuters Eikon má CEFC Shanghai vydaných 12 emisí dluhopisů v celkové hodnotě 27,6 miliardy jüanů. Z toho letos bude muset splatit dluhopisy za 8,1 miliardy jüanů.