Kolik je potřeba pošt? O třetinu méně než teď

Praha - Podle novely poštovního zákona by vzdálenost k nejbližší poště v rámci jakékoliv obce neměla být vyšší než deset kilometrů. Český telekomunikační úřad pro vládu vypočítal, že v Česku stačí 2 100 poštovních poboček. V současnosti jich je přitom přes 3 200. Česká pošta nicméně ujišťuje, že k plošnému rušení poboček se nechystá.

Povinnost určit minimální počet poboček pošty zavádí novela poštovního zákona. Z nařízení, které pro vládu připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), vyplývá, že Česká pošta by měla provozovat minimálně 2 100 poboček. To je asi o třetinu méně, než teď ve skutečnosti funguje. 

Do letošního roku nebyly požadavky na dostupnost pošt podle ČTÚ jednoznačně stanovené. Teď je ale úřad jasně určil. „Je to minimální počet, pod který pošta nemůže jít. Neznamená to, že by pošta měla pobočky hromadně rušit,“ říká předseda ČTÚ, Jaromír Novák. 

Řekni, kolik je v Česku, kolik je pošt…  3 227

Jak daleko by měla být pošta?

  • Dojezdová vzdálenost k nejbližší poště v rámci jakékoliv obce nesmí překročit 10 kilometrů.
  • V obcích nad 2 500 obyvatel musí být alespoň 1 pošta, docházková vzdálenost k poštovní pobočce by tady neměla přesáhnout 2 kilometry.
Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/EPH

Obce se o své pošty bojí

Česká pošta ujišťuje, že pobočky hromadně rušit nebude. Pouze část chce převést na jinou formu obsluhy prostřednictvím partnerů. Počet poboček by naopak mohl vzrůst. Nové pobočky tak vznikají například v obchodních centrech nebo nových obytných čtvrtích. V lednu pošta oznámila, že letos převede zhruba 200 poboček na franšízy, které budou provozovat její partneři. Těmi mohou být například obchody nebo obecní úřady. Zatím vzniklo 32 franšíz. 

V menších obcích by tak pošty mohly být třeba v obchodech, na čerpacích stanicích nebo obecních úřadech. Podobný model funguje i v zahraničí. Například v Rakousku pošta provozuje jen 550 míst, tedy pouhou čtvrtinu téměř dvoutisícové sítě.

Zatímco v nových obytných čtvrtích pošty vznikají, malé obce se naopak obávají toho, že o svou pobočku přijdou. Novák ale ujistil, že případné změny v síti musí pošta projednat se zástupci Svazu měst a obcí. „Přes ujištění předsedy ČTÚ, že jimi navržené nařízení nemusí ještě nutně znamenat hromadné rušení poštovních poboček, má svaz značnou obavu, že může jít o první krok k jejich redukci, neboť zastánci omezování dostupnosti poštovních služeb získají v tomto nařízení významnou oporu pro své záměry,“ obává se ale místopředseda svazu Jozef Bezdíček.  

Pro poštu bude podle mluvčího Iva Mravinace důležitý konečný verdikt vlády. „V každém případě návrh důkladně prostudujeme a pro zakladatele vypracujeme analýzu, jak by se případné snížení počtu poboček promítlo do ekonomiky České pošty,“ řekl.