Ministerstvo financí počítá s deficitem rozpočtu 50 miliard. Učitelům mají růst platy víc, než se čekalo

Události ČT: Ministerstvo financí finišuje s rozpočtem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí dokončuje první verzi rozpočtu na rok 2019. Na konci května předloží ministryně v demisi tuto podobu návrhu vládě. Probíhají i konzultace s jednotlivými resorty. Zatím se ministerstvo drží střednědobého výhledu a počítá s dodržením deficitu padesát miliard. Požadavky ministerstev jsou už teď ale vysoké. Resorty požadují navíc přes sto miliard.

„V těchto limitech se pohybuji, i když nároky jednotlivých resortů jsou v částce 130 miliard, a to je nereálné,“ uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestraník za ANO). Ministryně v demisi chce, aby případný deficit byl způsoben hlavně růstem investic do silnic a dálnic.

Rozpočet počítá i s tím, že se některým státním zaměstnancům mají znovu zvyšovat platy. Politici zmiňují hlavně učitele. Ministr školství v demisi České televizi řekl, že pedagogům příští rok porostou výdělky o 15 procent. Původně se mluvilo o deseti. S plánem už počítá i resort financí.

„Chceme, aby minimálně deset procent bylo tarifní navýšení a samozřejmě další peníze chceme dát do nenárokových složek, aby ředitelé měli možnost ocenit učitele za konkrétní výkon. Takže navýšení o patnáct procent pro příští rok je skutečně reálné,“ řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga (nestraník za ANO).

Loni kantoři brali v průměru přes 30 tisíc. Současná vláda, která je u moci bez důvěry poslanců, označila růst jejich platů za prioritu. Podle ministerstva by za dva roky pedagogové mohli pobírat zhruba 48 a půl tisíce hrubého měsíčně. To je ale jen slib – peníze pro to zajištěné zatím nejsou.

Nižší daň na pivo i nealko, slibuje vláda

Rozpočet se bude muset obejít i bez příjmů za třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb. Start této změny totiž zastavil ústavní soud. Novela zákona o EET teď míří na vládu. Třetí a čtvrtá vlna má naběhnout společně.

„Debaty kolem tohoto zpolitizovaného tématu budou určitě delší, odhaduji, že by platnost mohla být v polovině příštího roku,“ řekla ministryně financí v demisi.

Odložený start dalších vln evidence tržeb bude mít dopad i na státní rozpočet. Výši zatím ministerstvo financí nezná. „Myslím, že dopad nakonec nebude tak dramatický, daňový růst je extrémní,“ předpokládá Schillerová.

Zákon má přinést i další změny. Klesnout má DPH u kadeřnických a kosmetických služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úpravy oděvů a textilních výrobků pro domácnost a prodeje čepovaného piva – z 21 procent na deset. A další úlevu mají získat i stravovací služby. DPH u nealko nápojů a jídla má znovu klesnout. 

Klesnout má i DPH většině podnikatelů, kteří zatím evidovat tržby nemusí. 

„Účtenku budou dávat povinně a příjmy, které si průběžně zaevidují, jednou za čtvrt roku pošlou finanční správě,“ dodala Schillerová.

Podle návrhu nebudou muset investovat do programu a pokladny ani po startu poslední vlny EET ti podnikatelé, kteří platí daně z příjmů fyzických osob nebo jsou poskytovateli zdravotních služeb hrazených z veřejného pojištění, nejsou plátci DPH a mají maximálně dva zaměstnance. Výše platby v hotovosti za rok nesmí přesáhnout 200 tisíc korun. Ti by nově místo programu nebo pokladny měli dostávat zdarma blok s účtenkami na finančním úřadě.

Start třetí a čtvrté vlny je naplánovaný společně půl roku po platnosti novely zákona.

Podporu má návrh u ČSSD. „Podporovali jsme elektronickou evidenci i minule, takže ji budeme podporovat i nadále,“ řekl předseda strany Jan Hamáček. Naopak Piráti jsou proti. „Nepodporujeme start třetí a čtvrté vlny EET, myslíme si, že je to velké zatížení pro podnikatele a malý přínos pro rozpočet,“ uvedl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Podle kuloárních informací je ve hře na příští rok i vyšší deficit rozpočtu než plánovaných 50 miliard. Ministryně financí v demisi to zatím odmítá. Pokud by se tak stalo, musí všechny takto plánované peníze mířit do investic.