Inspektoři ČOI poprvé prolomili zámek. Skrytá identita má ale zpoždění

Události: Nové pravomoce ČOI (zdroj: ČT24)

Dosud stačilo padělky uzamknout. I když inspektoři České obchodní inspekce věděli, kde jsou na tržnici schované, zadržet je nemohli. Od loňského listopadu zákon jejich pravomoci posílil, zámek ale poprvé prolomili až nyní v Železné Rudě.

Záběry z „místa činu“: podezřelá zamčená budova železnorudské tržnice, nastupují inspektoři, na jejich akci dohlíží strážník. Podezření se potvrzuje. A za čtyři hodiny je úlovek spočítán – 120 padělků v ceně originálu 370 tisíc korun.

„Výsledek není úplně veliký, ale na druhou stranu aspoň jsme si to vyzkoušeli,“ komentoval zátah ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč. Jen západočeští inspektoři totiž mají vytipovaných několik dalších míst, kam se novým způsobem chtějí dostat. 

COI zabavené zboží
Zdroj: ČT24

V každém případě už by se neměly opakovat záběry ze starých akcií, kdy obchodníci narychlo zavírali své stánky a utíkali. Při akci na tržnicích se běžně stávalo, že při prověřování prvního stánkaře kontrolovaná osoba ostatní stánkaře varovala, a ti zamykali zboží do kontejnerů. Inspektoři ČOI pak mohli zabavit jen zboží, které zůstalo venku. 

Ředitelka ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj  Renata Linhartová vzpomíná: „Když nás vidí, tak i slyšíte, jak si pošeptávají čoj čoj a tenhle zvuk jde spolu s námi“.

Bez dokladu se inspektoři neskryjí

Díky další nové možnosti – skryté identitě – by mohly být efektivnější už i kontroly sběrných dvorů. Jenže ani po půl roce inspekce žádný krycí doklad nemá. Chybí totiž ještě schválení od úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Teprve potom je může ministerstvo vnitra vydat.

Skrytou identitu budou moci využívat jen speciálně vyškolení inspektoři. Krycí doklad dostanou na konkrétní akci, po jejím skončení jej budou muset vrátit. Bude zajištěna evidence, jaký doklad byl inspektorovi dodán, doklady budou v certifikovaném trezoru. Využití skryté identity se bude týkat především kontrol, kde inspektoři musí poskytovat osobní údaje.

Doposud při kontrole sběrných dvorů obsluha u každého příchozího nahlíží do dokladů a jména inspektorů tak často dopředu zná.