České spořitelně ke konci září mírně klesl zisk

Praha - Česká spořitelna během tří kvartálů meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 2,6 procenta na 11,48 miliardy korun. Výsledky největší tuzemské banky podle počtu klientů jsou ovlivněny hlavně poklesem čistého úrokového výnosu, snížením výnosů z finančních aktiv, zvýšením zisků z obchodních operací a pozitivním dopadem vyplývajícím z pokračujícího poklesu provozních nákladů.

Pavel Kysilka, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny 

„Česká ekonomika se konečně dostává z rok a půl trvající recese a začíná se zlepšovat i důvěra domácností v další vývoj. Nás také těší jejich zvyšující se zájem o hypoteční a spotřebitelské úvěry a rostoucí poptávka firemních klientů po financování jejich projektů.“

Provozní zisk banky se meziročně propadl o 6,8 procenta na 18,16 miliardy. Důvodem je především pomalu rostoucí poptávka po spotřebitelských úvěrech a prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb.

Erste Group o více než tři miliardy klesl čistý zisk 

Současně dnes své výsledky oznámila i rakouská Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá. Erste ve 3. čtvrtletí klesl meziročně čistý zisk na 430,3 milionu eur (zhruba 10,8 miliardy korun) z 597,3 milionu eur (asi 14 miliard korun). Loňský výsledek vylepšily jednorázové vlivy.

Komentář makléřky Terezy Jalůvkové (zdroj: ČT24)

Podle předsedy představenstva Erste Group Bank Andrease Treichla společnost zisku dosáhla navzdory četným jednorázovým efektům v podobě bankovních daní, nákladů v souvislosti s odchodem z Ukrajiny a odpisů firemní hodnoty. „Celkový objem úvěrů se sice od počátku roku snížil, zároveň se však objevily první povzbudivé náznaky změny trendu. V Rakousku a v České republice byl zaznamenán růst úvěrů podpořený pozitivním hospodářským vývojem,“ dodal.

„Přestože čistý zisk České spořitelny lehce klesl, i tak překonal čistý zisk celého zbytku skupiny Erste,“ poznamenala makléřka J&T Banky Tereza Jalůvková.

Spořitelna je první z velkých bank v Česku, která zveřejnila hospodářské výsledky za první tři kvartály. Následovat bude 7. listopadu Komerční banka a o týden později, přesněji 14. listopadu, pak ČSOB.