Pokračování kauzy LIBOR: Nizozemská Rabobank přijde o 20 miliard

Amsterodam - Nizozemská bankovní skupina Rabobank souhlasí s tím, že v souvislosti s manipulací mezibankovních sazeb LIBOR a EURIBOR zaplatí pokutu. Konkrétně se jedná o částku 774 milionů eur (v přepočtu zhruba 20 miliard korun), kterou musí poukázat na účty regulačních úřadů v USA, Velké Británii a Nizozemsku.

Rabobank je tak v pořadí už pátou světovou institucí, která se s úřady dohodla na urovnání v souvislosti se skandálem kolem sazby LIBOR. Pokuta pro ni je však druhá nejvyšší. Výkonný šéf banky Piet Moerland po dohodě prohlásil, že okamžitě odstupuje z funkce.

Další pokuta v řadě

Britské banky Barclays a Royal Bank of Scotland, švýcarská UBS a makléřská společnost ICAP již kvůli manipulacím s klíčovými úrokovými sazbami dostaly úhrnnou pokutu ve výši 2,7 miliardy dolarů. LIBOR a další referenční sazby slouží ve světě jako měřítka pro sazby obchodních kontraktů v hodnotě bilionů dolarů. 

Podle Rabobank bylo do manipulací s klíčovými sazbami zapleteno zhruba 30 jejích zaměstnanců, ovšem manažeři společnosti o těchto praktikách údajně nevěděli. Banka ujistila, že k pokrytí pokuty má dostatečné rezervy a její finanční stabilitu to nepodlomí.

Budova Rabobank
Zdroj: ČT24/Rabobank

Hlavní fakta o Rabobank

  • Tradičně financuje holandské producenty sýrů a tulipánů. 
  • Rabobank Netherland je právnickou osobou ve formě družstva. 
  • Členské banky drží své podíly na základním jmění centrály. 
  • Počet podílů závisí na velikosti bilanční sumy členské banky. 
  • Ručení centrály je omezené. 

Kolik bude muset zaplatit Deutsche Bank?

Navíc výše pokuty pro Rabobank je varováním pro další instituce v čele s německou Deutsche Bank, které za manipulace s úrokovými sazbami během finanční krize ještě potrestány nebyly.

Sazbu LIBOR stanovuje Britská bankovní asociace na základě informací, které obdrží od bank. Velké banky v době eskalace finanční krize v letech 2007 až 2009 hlásily s tichým souhlasem vlád a centrálních bank nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby je neohrozily existenční problémy.

Canary Wharf
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Špatné kontroly nad sazbou LIBOR ale v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k manipulaci sazeb pro vlastní účely. Letos se rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.