Červencová inflace vzrostla na 6,9 procenta

Praha - Inflace v červenci zaznamenala meziroční nárůst na 6,9 procenta z červnových 6,7 procent. Informaci dnes přinesl Český statistický úřad. Ceny rostly především u zemního plynu, regulovaného nájemného a tabákových výrobků. Ekonomové takový vývoj očekávali. Meziměsíčně cenová hladina vzrostla o 0,5 procenta.

U zemního plynu meziročně v červenci stouply ceny o 27,7 procenta z červnových 18,4 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 16,2 procenta, z toho regulované nájemné o čtvrtinu. Ceny tabákových výrobků se zvýšily o 12,3 procenta.

Vyšší jsou nyní rovněž ceny potravin. Běžné pečivo meziročně zdražilo o více než čtvrtinu, chléb pak o 22,4 procenta. Mouka byla meziročně o polovinu dražší. Naopak nižší meziroční růst cen zaznamenaly pohonné hmoty. Jejich cena stoupla o 8,3 procenta, zatímco v červnu to bylo o 9,8 procenta.

Levnější než loni pak byly oděvy, spotřebiče pro domácnost, dopravní prostředky, fotoaparáty nebo sportovní potřeby. Klesly rovněž ceny mobilních telefonů a telekomunikačních služeb díky komerčním slevám operátorů.

Ceny zboží úhrnem stouply meziročně o 6,2 procenta a ceny služeb o osm procent.

Meziměsíční růst cen rovněž ovlivnily ceny plynu, které ve srovnání s červnem stouply o 9,7 procenta. Tradičně stouply ceny zájezdů, které tak byly meziměsíčně o 13,1 procenta dražší. Z toho tuzemské dovolené zdražily o 5,5 procenta a zahraniční o 15,1 procenta. Meziměsíčně pak klesly ceny oděvů a obuvi v důsledku letních výprodejů.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červnu 4,3 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v květnu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 17,5 procenta) a Bulharsku (o 14,7 procenta) a nejméně v Nizozemí (o 2,3 procenta). Na Slovensku zrychlil cenový růst na 4,3 procenta.

Podle předběžných výpočtů vzrostl v ČR meziměsíčně index v červenci o 0,5 procenta, meziročně zrychlil na 6,8 procenta ze 6,6 procenta v červnu. Bleskový odhad Eurostatu pro eurozónu byl 4,1 procenta.