Telefónice se nelíbí podmínky aukce pro sítě LTE, obrátila se na Brusel

Praha – Tuzemská telekomunikační společnost Telefónica se obrátila na Evropskou komisi se stížností. Jak napsal server Týden.cz, nelíbí se jí postup Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) při aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE.

„Kromě žaloby k Městskému soudu v Praze jsme podali i podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k zahájení správního řízení proti ČTÚ pro narušení hospodářské soutěže. Na úrovni evropských institucí jsme podali stížnost k Evropské komisi,“ řekl serveru generální ředitel společnosti Luis Malvido.

Telefónica podala k Městskému soudu v Praze žalobu 30. září. Na vyhlášené aukci vadí Telefónice i dalším operátorům mimo jiné garance vyhrazení části kmitočtového spektra pro nového operátora. ČTÚ naopak dlouhodobě tvrdí, že své kroky při přípravě aukce detailně konzultoval s Evropskou komisí, aby se vyhnul případným stížnostem.

Český telekomunikační úřad už minulý týden uvedl, že všech pět uchazečů se může zúčastnit aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. Vedle současných operátorů T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu se do aukce přihlásily Sazka Communications ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile.

PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli tomu, že by v příštích patnácti letech fakticky nemohla koupit některého z mobilních operátorů. V současnosti totiž jedná o koupi právě české Telefóniky.

Souhrnná vyvolávací cena kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz je 8,72 miliardy korun. Vláda očekává, že aukce státnímu rozpočtu v příštím roce vynese až deset miliard.