Co zahraniční turisty v Česku nejvíc zajímá? Prozradí je mobily

Praha – Pohyb turistů po Česku se monitoruje, a to pomocí zbytkových signalizačních dat z mobilních telefonů. Z těch sice není možné vyčíst konkrétní číslo přístroje ani jméno majitele, lze ale zjistit mezinárodní předvolbu. Na jejím základě je pak možné určit, ze které země návštěvník přijel. Údaje poskytuje operátor T-Mobile agentuře CzechTourism. Ta chce zjistit, co cizince nejvíc zajímá.

Aniž by to tušili, pohyb turistů, kteří si prohlížejí krásy Prahy, pečlivě mapuje mobilní operátor. Mobily jsou totiž v neustálém spojení se sítí – bez ohledu na to, zda se z nich telefonuje či posílá esemeska. Mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová nicméně ujišťuje, že data jsou anonymizovaná.

Operátor je předává k dalšímu užití, třeba pro tvorbu analýz, které zjišťují koncentraci lidí na různých místech a jejich přesuny po městě. Podle ředitele CE-Traffic Jiřího Novobilského se může například na Staroměstském náměstí a v jeho okolí v jednom okamžiku nacházet až 15 tisíc lidí – třetina z nich jsou cizinci.

Data z mobilů nemají využití jen v Praze. Kasteláni na hradech a zámcích díky nim vědí, kteří turisté k nim jezdí nejčastěji. Třeba na Karlštejn zavítá nejvíc Rusů, jen za poslední rok to bylo víc než 30 tisíc. Na druhém místě byli Italové. „Pomůže nám to ke zlepšení, například nabírání průvodců v daných světových jazycích, tak abychom byli schopni pokrýt poptávku,“ vysvětluje zástupce kastelána na Karlštejně Lukáš Kunc.

Celkem monitoruje vládní agentura CzechTourism v tuzemsku 45 lokalit. Jak uvedla vedoucí jejího oddělení výzkumů a analýz Markéta Vogelová, patří mezi ně i historické centrum Českého Krumlova, Telč, Olomouc a Kutná Hora.

Tento způsob sběru dat přitom nemá využití jen v cestovním ruchu – signály z telefonů se začínají využívat i při marketingu v supermarketech, při plánování dopravy nebo při organizaci koncertů.

Vydáno pod