Česká ekonomika poroste pomaleji

Praha - Česká národní banka očekává v letošním i příštím roce pomalejší růst ekonomiky. Snížila odhad letošního růstu HDP na 4,1 procenta z předchozích 4,7 procent. Příští rok ekonomika poroste podle ČNB tempem 3,6 procenta, původně přitom banka odhadovala čtyři procenta. Prognóza počítá ve zbytku roku s poklesem tržních úrokových sazeb.

V uplynulých týdnech snížilo odhad růstu ministerstvo financí, a to na na 4,6 procenta z předchozích 4,9 procenta. V roce 2009 by hrubý domácí produkt měl podle MF vzrůst o 4,8 procenta. Loni ekonomika vzrostla o rekordních 6,6 procenta.

„Čekáme, že výkon ekonomiky poklesne výrazněji, než jsme očekávali, a po roce 2009 by měl znovu akcelerovat. Vrcholu cyklu bylo zřejmě dosaženo již v roce 2007,“ prohlásil Tůma. V roce 2010 by podle ČNB měl růst HDP opět zrychlit na 4,1 procenta.

ČNB během následujících měsíců očekává pomalejší pokles inflace. Ve druhém čtvrtletí 2009 by měla inflace klesnout na 3,4 procenta a na konci roku 2009 na 2,5 procenta. V květnu přitom ČNB počítala na počátku roku 2009 s poklesem inflace na 2,9 procenta a ve třetím čtvrtletí 2009 na 2,2 procenta.

„Po odeznění změn nepřímých daní a regulovaných cen, které vedly k nárůstu inflace, bychom se měli vrátit na přelomu roku k inflačnímu tříprocentnímu cíli. V horizontu čtyř čtvrtletí budeme blízko toho cíle. Na přelomu šesti čtvrtletí se dostaneme pod inflační cíl a budeme směřovat k novému dvouprocentnímu inflačnímu cíli,“ uvedl Tůma.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy vyrovnaná. Mezi rizika a nejistoty podle ČNB patří možný vyšší než
očekávaný růst mezd, kurz koruny a vývoj cen potravin a dalšího zboží. „Mzdový vývoj vidíme jako významnější inflační riziko v české ekonomice,“ dodal guvernér.

Vydáno pod