Hvězdný prachy diváky naučí, jak nenaletět finančním podvodníkům

Praha - S novinkou ve výuce na základních a středních školách přichází projekt Ekonomika. Pomocí nové deskové hry by si děti už brzy mohly ve vyučování samy vyzkoušet základní mechanismy hospodářství. Přispět ke zvýšení finanční gramotnosti chce také Česká televize. Ve spolupráci s ministerstvy financí a školství vznikl sedmidílný částečně animovaný cyklus, který diváky seznámí s nepoctivými postupy finančních obchodníků, poradců a burzovních spekulantů. Seriál Hvězdný prachy - odhalte falešné sliby včas bude od 21. října ke zhlédnutí na internetu.

Sedm šestadvacetiminutových dílů divákům předestře problematiku půjček, hrozbu zadlužení domácností a hlavně nepoctivé praktiky obchodníků na finančních trzích. Laikům ukáže také jednoduchou orientaci na trhu cenných papírů. „Jsou tu deseti-, možná statisíce občanů, kteří nevědomky přicházejí o peníze. Reagovali jsme na poptávku například Sdružení ochrany investorů. Protože nikdo zatím tento problém neřeší, vytvořili jsme tento seriál a internetovou poradnu,“ říká Vít Kalvoda, ředitel analytické společnosti TANK, která za projektem stojí. 

Rozdíly ve finanční gramotnosti jsou podle Kalvody velké, co se týče jednotlivých věkových či sociálních skupin. Nejohroženější jsou mladí lidé, kteří nemají zkušenosti a mají tendenci věřit nejrůznějším nabídkám finančních obchodníků. „A pak samozřejmě lidé staří, podobně jako je tomu třeba u prodavačů hrnců,“ dodal Kalvoda v narážce na aktuální problém tzv. „šmejdů“.

V každém z dílů se nejprve objeví krátký, asi pětiminutový hraný a animovaný film, který odlehčenou zábavnou formou nastíní podstatu problému. Následuje autorský dokument, jenž na konkrétních případech skutečných poškozených ukáže podvodné finanční praktiky a to, jak se k věci staví státní orgány a úřady. „Čili nejprve jsme si z toho udělali trochu legraci a následně jsme poměrně vážně ukázali, jak fungují podvody, jak vypadí lidé, kteří o peníze přicházejí, a jak ti, již je o ně obírají,“ shrnul Kalvoda.

Režiséry dokumentárních částí seriálu jsou například dokumentaristé Bohdan Bláhovec, Robin Kvapil nebo Martin Řezníček. Seriál je primárně určen ke vzdělávání dospělých, po úpravách bude sloužit také jako pomůcka pro studenty středních škol.

Projekt je financován z evropského sociálního fondu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a z rozpočtu České republiky. Z důvodu rychlé distribuce k divákům začíná na internetu. Kromě samotného seriálu tu ale lidé najdou také návody, na co si dát pozor, jak postupovat v případě, že se s podvodným jednáním již setkali, nebo srovnávač finančních produktů a služeb. „Chystá se také diskusní fórum a hra, která umožní vyzkoušet si v praxi situace se lživými prezentacemi finančních služeb,“ dodal Kalvoda.

Ekonomika je hra

Jak funguje nabídka a poptávka, jak si založit a řídit vlastní podnik, co je to úvěr, úrok, recese či konjunktura, si vyzkouší žáci základních a středních škol na vlastní kůži díky nové deskové hře s názvem Oeconomica. „Je to hra, která by měla věrně simulovat tržní ekonomiku. Je postavena jako model působení podniku a trhu,“ vysvětlil vývojář hry Ondřej Kareš. Hra je určena pro tři až pět hráčů. Autoři si od ní slibují, že učitelé na středních nebo i základních školách ji využijí jako pomůcku při výuce ekonomie. 

Na vývoji hry s firmou Loris Games spolupracovali odborníci z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). „Snažili jsme se, aby hra a metodická příručka odpovídala tomu, jak vyučujeme ekonomii a jak vidíme základní ekonomické principy,“ řekl ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK. Deskové hry, které pracují s mechanismy trhu, ale nejsou žádnou novinkou - asi nejznámější Monopoly existují už od roku 1943.