Americký Kongres odvrátil platební neschopnost. Ale jen dočasně

Washington – Americký Senát schválil kompromisní zákon, který navyšuje dluhový strop a po šestnácti dnech obnovuje financování federální vlády. Zákon už posoudila a schválila také Sněmovna reprezentantů. Ta sice spadá pod kontrolu republikánů, šéf sněmovny John Boehner však prohlásil, že dohodu nemínil zablokovat. Nouzový stav vlády končí a do práce se tak vrací statisíce státních zaměstnanců. Takzvaný shutdown, kdy federální vláda kvůli politickému patu zůstala 16 dní bez financí, stál prý americké hospodářství 24 miliard dolarů (455 miliard korun). Spočítala to ratingová agentura Standard & Poor's.

Zákon stvrdil svým podpisem i prezident Barack Obama, a oficiálně tak ukončil nouzový stav vlády. V projevu krátce po hlasování Senátu kompromis ocenil a vyjádřil přesvědčení, že budoucí spory nebude Kongres řešit „za pět minut dvanáct“. Dohoda totiž vznikla jen několik hodin před tím, než by se USA ocitly v platební neschopnosti.

Krize kolem nouzového fungování vlády skončila politickou porážkou republikánů, kteří se snažili oslabit Obamovu reformu zdravotnictví, ale do výsledného návrhu prosadili jen minimum svých původních požadavků. Podle deníku The Wall Street Journal je dohoda „vítězstvím pro kongresové demokraty a pro Baracka Obamu“.

ŘEKLI PO JEDNÁNÍ

„Věřím, že my, republikáni a demokraté, dokážeme spolupracovat, abychom společně dosáhli pokroku pro Ameriku. Musíme se snažit o posílení naší ekonomiky ještě před koncem roku, potřebujeme vylepšit třeba imigrační zákony i samotný proces přijímání rozpočtu,“ uvedl v projevu americký prezident Barack Obama.

„Miliony lidí byly bez výplaty. Naše ekonomika se propadala. Stejně tak klesala důvěra v úvěry Spojených států i v zemi jako takovou. Dnešek není šťastný den, je spíše pochmurný. Protože jsme nikdy neměli dovolit, aby si Spojené státy tímto prošly,“ prohlásil demokratický senátor Chuck Schumer.

„Odvrácení krize je historický moment. Ale buďme upřímní – pro náš národ to bylo bolestivé a přitom se tak stalo bez vážného důvodu. Nemůžeme, nemůžeme tuto chybu opakovat,“ konstatoval lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

„Je to jedna z nejostudnějších kapitol, jaké jsem za léta v Senátu zažil,“ poznamenal republikánský senátor John McCain, který se stavěl proti spojování zvýšení dluhového stropu s požadavky na změnu reformy zdravotnictví.

„Je načase přestat hrozit platební neschopností. Je načase na toto místo vrátit zdravý rozum,“ řekl nakonec republikánský kongresman Harold Rogers.

„Tohle je otřesná dohoda. Je to ztvárnění všeho, co americké občany na Washingtonu rozčiluje. V podstatě jen dál odsunujeme problémy. Tato dohoda zvýší naše dluhy, povede k dalšímu utrácení a nedělá vůbec nic pro miliony Američanů, které poškozuje Obamacare,“ neskrýval svoje rozhořčení republikánský senátor Ted Cruz.

Republikány navíc podle průzkumů politický pat poškodil v očích veřejnosti. „Pro republikánskou značku to byly velmi špatné dva týdny,“ obává se republikánský senátor Lindsey Graham. „Tento kompromis je k smíchu ve srovnání s tím, čeho jsme mohli dosáhnout, kdybychom zvolili rozumnější přístup. Pokud budeme pokračovat po této cestě, tak Republikánskou stranu opravdu dlouhodobě poškodíme,“ dodal Graham.

Souhlas Senátu se předpokládal, neboť zde mají většinu Obamovi demokraté a právě odtud návrh dohody vzešel. Jeho osud ve sněmovně však nebyl jistý, ačkoli republikánský šéf dolní komory Kongresu John Boehner přislíbil, že dohodu nezablokuje.

„Vedli jsme dobrý boj. Prostě jsme nevyhráli,“ přiznal Boehner. Zároveň ale zdůraznil, že jeho strana nemíní vzdát boj proti reformě, která má přinést zdravotní pojištění desítkám milionů nepojištěných Američanů. Přestože ji schválil Kongres a potvrdil nejvyšší soud, republikáni ji považují za příliš nákladnou. Také se jim nelíbí, že nutí Američany kupovat si pojištění, i když je nechtějí. „Naše snaha o zastavení pohromy, kterou je reforma zdravotnictví, bude pokračovat,“ podotkl Boehner.

Klid jen do února 2014?

Kompromisní zákon zvýší dluhový limit, díky němuž zůstane vláda likvidní nejméně do začátku února 2014. Až do 15. ledna pak zajistí také obnovu plného financování vládních aktivit, které je od počátku října pozastaveno. Finální návrhy konečné strategie, jak snížit zadlužení země, by měly být známy v prosinci.

Barack Obama: „Nikdo nezvítězil. Poslední týdny způsobily našemu hospodářství naprosto zbytečné škody.“

Bílý dům nařídil zaměstnancům federální vlády, aby se po 16 dnech vrátili do práce. Pro turisty se tak opět otevřou státní parky, muzea a další památky pod federální správou. „Všichni zaměstnanci, kteří byli na nucené dovolené kvůli nedostatku peněz na provoz vlády, se mohou nyní vrátit do práce. Měli byste otevírat své úřady rychle a spořádaně,“ uvedla ředitelka kanceláře pro rozpočet Bílého domu Sylvia Mathewsová Burwellová.

Současné řešení nicméně celou věc jen oddaluje a poskytuje politikům více času. Znamená to tedy, že budou za pár týdnů diskutovat o obdobných věcech. Avšak už nyní indexy amerických akcií díky dohodě posílily o více než procento a vzhůru se vydal i kurz amerického dolaru.

„Pokud budou Američané i nadále ohrožovat globální ekonomiku svými v podstatě interními spory a vnitropolitickými záležitostmi, které ve světě nikoho moc nezajímají, tak to může mít dopad především na pozici dolaru,“ domnívá se makléř Markets.com Martin Rajchert.

Kompromisní zákon prošel ve stočlenném Senátu hladce. Ruku pro něj zvedlo 81 senátorů. Z toho vyplývá, že ho podpořila také řada republikánů, protože demokraté v horní komoře Kongresu disponují 52 křesly. Pohodlnou většinu získal i v republikány ovládané 435členné sněmovně, kde ho podpořilo 285 reprezentantů.

Vyřešení krize ocenily Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka i Čína. „Vyřešení tohoto problému prospívá nejen vlastním zájmům, ale také stabilitě a rozvoji světové ekonomiky,“ řekla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Peking opakovaně vyzýval Washington k rozpočtovému kompromisu a upozorňoval na „neoddělitelné“ vazby mezi oběma státy. Je totiž hlavním držitelem amerických dluhopisů.