Lepší schodek rozpočtu – podle Rusnoka pomohly evropské fondy

Praha – Výsledný schodek letošního státního rozpočtu by mohl dopadnout lépe, než se předvídalo. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka je to především díky čerpání peněz z evropských fondů. Schodek by mohl skončit lépe než předpokládaných 100 miliard korun. „Je velká naděje, že letošní deficit bude výrazně lepší než ten plánovaný,“ uvedl Rusnok na dnešní tiskové konferenci.

Konkrétní odhady částky, která by vlivem čerpání evropských peněz ovlivnila výši schodku, však z úst premiéra nezazněly. Nižší deficit rozpočtu je však i zásluhou bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který usiloval o snižování schodku.

Schodek státního rozpočtu v září dosáhl 38,2 miliardy korun, zatímco loni ve stejném období deficit činil 71,4 miliardy korun. Příjmy ze EU letos ke konci září stouply meziročně o téměř 30 miliard korun na 85 miliard korun.

Premiér v demisi Jiří Rusnok má zato, že jeho úřednická vláda v prvních 100 dnech splnila, co deklarovala. Na brífinku vyzdvihl především zákon o obnovitelných zdrojích energie, návrh rozpočtu nebo zlepšené čerpání evropských fondů. 

Schodky rozpočtu (na základě aplikace ministerstva financí MONITOR)

  • 2010                156,4 miliardy
  • 2011                142,7 miliardy
  • 2012                100,9 miliardy
  • 2013 (září)        38 miliard
  • 2014                plánováno 112 miliard  
Brífink po zasedání vlády (zdroj: ČT24)