USA na G20 ujišťují: Dluhový strop vyřešíme včas

Washington - Patová situace kolem dluhového stropu USA bude do 17. října vyřešena. Podle ruského ministra financí Antona Siluanova to na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 v rámci podzimní schůzky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky prohlásili jeho americký kolega Jack Lew a šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Republikáni mezitím v Bílém domě představili Obamovi návrh na krátkodobé zvýšení dluhového stropu o šest týdnů. Americký prezident je ochoten podepsat dočasné zvýšení dluhového stropu, ale bez podmínky škrtů v rozpočtu. Podle šéfa sněmovního rozpočtového výboru Paula Ryana ho sice nepřijal, ale ani neodmítl.

„Kolegové z amerického ministerstva financí a Fedu řekli, že věří v brzké vyřešení tohoto problému. Řekli, že ten problém bude vyřešen do sedmnáctého,“ prohlásil Siluanov.

Právě termín 17. října je pro USA klíčový, neboť tento den dosáhnou dluhového stropu a nebudou si moci již další peníze půjčovat. Pokud se dluhový limit do té doby nezvýší, hrozí, že Washington po tomto datu nebude schopen hradit své pohledávky.

„Doufám, že se republikáni dohodnou, co opravdu chtějí, a pak s nimi budeme rádi spolupracovat. Opakuji, uvolněte vládě ruce, nechte nás platit účty a budeme s vámi jednat o čemkoli,“ prohlásil šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid.

Také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová doufá v brzké vyřešení rozpočtových sporů ve Spojených státech. Ve čtvrtek upozornila, že pokud se američtí zákonodárci nedohodnou na zvýšení dluhového limitu, mohlo by to způsobit velké škody ekonomice USA i globálnímu hospodářství.

„Celkový dopad na ekonomiku je zatím minimální. Pokud by ale k dohodě nedošlo, můžeme na celoroční bázi počítat s více než dvouprocentním propadem. Dopad na politickou stabilitu, sociální nepokoje a nejistotu státních zaměstnanců ale bude citelný a mohlo by jít o ještě větší šok, než tomu bylo v případě krachu Lehman Brothers,“ domnívá se Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu.

Americký prezident Barack Obama a republikáni ovládající Sněmovnu reprezentantů se prozatím nedohodli na navýšení dluhového stropu, obě strany nicméně po čtvrteční schůzce hovoří o „užitečnosti“ setkání. A jednali spolu i dnes. Ani dnešní schůzka republikánů s Obamou v Bílém domě ale průlom nepřinesla.

„Už jenom to, že spolu mluví, je oproti minulým dnům zásadní novinkou a také velkým posunem vpřed,“ komentoval ale poslední dění zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček.