Kauce jsou hrobem pro malé likérky

Praha – V důsledku nových pravidel proti pančovanému alkoholu se objevují první uzavřené firmy a další zřejmě skončí k novému roku. Výrobci a distributoři totiž musí složit kauci ve výši až pěti milionů. A na to řada těch malých nemá peníze. K Ústavnímu soudu už proto putuje první stížnost. Navíc firmy, které tvrdší pravidla vydrží, se chystají zdražovat.

„Doteď byly těžké podmínky obstát na trhu, a budou ještě stokrát těžší. Žádná banka vám nepůjčí peníze,“ říká malovýrobce lihovin Tomáš Koláček, který přestál metanolovou aféru. Ovšem zlikvidují ho nová pravidla, která mají pročistit trh s alkoholem. Koláček kvůli nim po 14 letech končí. 

„Je to cílená likvidace malých výrobců a malých distributorů,“ míní i Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin. Někteří z nich se chtějí bránit a stěžují si u Ústavního soudu. „Budu požadovat i odškodné, včetně ztráty času,“ vypočítává výrobce a distributor lihovin František Cáb. 

Vysoké kauce se promítnou jako dražší alkohol

Hlavní výtka pak směřuje na příliš drahé kauce. Menší výrobci, kteří odeberou maximálně 25 000 kolků, zaplatí kauci půl milionu. Ti větší pak milionů pět. A kdo peníze sežene, většinou následně i zdraží. Týká se to hlavně regionálních pálenek. „Dojde ke zvýšení nákladů, které budou muset být zcela logicky promítnuty do konečné ceny pro spotřebitele,“ vysvětluje výrobce lihovin Zdeněk Hanzlík. Do kalkulace totiž bude muset nově zahrnout třeba i bezpečnostní kamery v místě, kde se lahve kolkují. 

Konec malých likérek tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Velké firmy si ale nový zákon chválí, podle nich omezí černý trh. „Znemožňuje rychlé zakládání společností, které mohou vyrábět líh,“ uvádí prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík. 

Novinky se přitom nelíbí ani dovozcům. Například Michaela Kašková vozí do Čech italský likér bombardino. Čtyřapůllitrové kanystry teď už ale nebude moct prodávat. Od prvního prosince se totiž alkohol smí prodávat maximálně ve třílitrových baleních. A i to jen v případě, že je obal vyrobený ze skla. Peníze za už nakoupené kanystry jí zřejmě nikdo nevrátí. A navíc přijde o možnost prodávat oblíbené balení. I tak ale doufá, že jí se nová pravidla přežít podaří. 

Dopady metanolové aféry 

A jaké další změny čekají tuzemské prodejce alkoholu? Nově bude muset mít jedno prodejní místo, například bar, otevřenou jenom jednu láhev od každého druhu alkoholu. Pokud ale mají uzávěry, které brání dolévání do láhve, můžou mít i tři. Musí být ale skleněné. 

Kauza metanol výrazně ovlivnila nejenom zákony, ale taky spotřebu tvrdého alkoholu. Ještě před ní vypil průměrný Čech skoro sedm litrů lihovin za rok. Za letošek ještě přesná čísla nejsou k dispozici, podle výrobců však prodej klesá. Jen od ledna do července zákazníci nakoupili o půl milionu litrů tvrdého alkoholu méně než vloni. A firmy hlásí milionové ztráty. 

Až na detaily je vyšetřování aféry metanol ukončeno a státní zástupci už připravují obžaloby. Soud se ale nebude týkat jednoho ze symbolů kauzy - Likérky Drak. Právě alkohol z jejích lahví zabíjel nejčastěji. Jak se ale ukázalo, majitel likérky s výrobou jedu neměl nic společného. 

Podle informace České televize odborníci z lékařské fakulty v Hradci Králové prokázali, že metanol z jediného zdroje zabil 38 lidí a dalším 50 poškodil zdraví. Za to sedmi hlavním míchačům a prodejcům hrozí až doživotí. Soud by měl začít ještě letos.