Turisté platí, agentura uklízí, majitel inkasuje. Krátkodobé pronájmy okupují stále více bytů

Události: Byznys s nájemním bydlením (zdroj: ČT24)

Fenoménem poslední doby se v Česku staly krátkodobé pronájmy. Už devět let tu působí americká firma Airbnb. Jejím prostřednictvím se loni ubytovalo přes milion lidí. Typický český poskytovatel si takto za rok vydělá v průměru skoro padesát tisíc korun.

Nových bytů je v Česku nedostatek. Pronajímatelům se tak daří, a to nejen těm, kteří se zaměřují na turisty. Až 70 procent z nich přitom získané peníze použije znovu na financování vlastního bydlení. 

Například Jakub Václavíček pronajímá svůj byt uprostřed Prahy už téměř dva roky. Ročně tady najde ubytování zhruba šedesát skupin. Zůstávají nejčastěji kolem čtyř nebo pěti dnů. Byt je tedy obsazený skoro pořád. Sám Václavíček přitom bydlí dál od centra a v podnájmu. „Protože nebydlím ve vlastním, tak z toho kryju ve velké míře náklady na nájem, popřípadě na jídlo,“ vysvětluje. 

Pro úklid využívá profesionální firmu. Agentur, které pečují o úklid a přípravu bytů pro krátkodobý pronájem, je v Česku několik desítek a majitelé je vyhledávají stále častěji. Provoz totiž zabere hodně času.

„Po půl roce nějakých 25 procent lidí odpadá. Protože je to velice náročná činnost, spousta práce. A většinou se potom přikloní k nějaké agentuře,“ přibližuje byznys předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný. 

  • Praha v nabídce bytů pro krátkodobý pronájem jednoznačně vede. Trvale je jich tu kolem pěti tisíc. 
  • Dalších zhruba deset tisíc bytů jejich majitelé nabízejí příležitostně – pro vylepšení své finanční situace.

Pavel Krejčí koupil část dvou domů přes burzu nemovitostí. Dostává tak i podíly z peněz z nájmů od lidí, kteří v domě bydlí. Ve „svých“ domech nikdy nebyl. 

Bere to jako dlouhodobou investici. Ví, že to není bitcoin, jehož hodnota často létá nahoru dolů, ale počítá s dlouhodobým procesem. 

Byty ceny
Zdroj: ČT24

V Praze přitom je bytů stále nedostatek. Nejen k pronájmu, ale také právě k prodeji. „Z dlouhodobého hlediska ceny stále porostou. I kdyby byla nějaká krize, tak pořád nemovitosti jdou nahoru,“ domnívá se ředitel společnosti Rentiero. Například v hlavním městě vzrostla za poslední dva roky cena nových bytů téměř o polovinu.