I kdyby CITIC byl minoritním akcionářem v CEFC, jako státní firma bude rozhodovat, tvrdí sinoložka

Lomová: CITIC přebírá další firmy a dostává jejich podnikání plně pod státní kontrolu (zdroj: ČT24)

Ve středu manažeři čínské státní firmy CITIC jednali na Hradě, ve čtvrtek je v plánu setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Firma by se měla stát akcionářem čínské skupiny CEFC, která v tuzemsku investovala. Podle sinoložky Olgy Lomové současné čínské vedení nastoupilo cestu centralizace aktivit včetně zahraničních investic. I kdyby se proto stal CITIC jenom minoritním akcionářem v CEFC, bude jeho hlas při řízení rozhodující, podotkla v Událostech, komentářích.

Od března provází zřejmě největšího čínského investora v Česku, společnost CEFC, potíže. Její šéf Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona a objevily se zprávy o problémech s hotovostí spojené s prodejem realitního portfolia. Zároveň by se měla stát jejím akcionářem čínská státní firma CITIC Group.

„Investiční skupina CITIC přebírá i další podobné firmy a snaží se jednak konsolidovat jejich dluh a zároveň donedávna v zahraničí expandující podnikání dostat plně pod státní kontrolu,“ míní sinoložka Lomová.

Posílení kontroly nad ekonomikou

Prezident Si Ťin-pching a lidé kolem něho podle ní realizují velmi výraznou změnu dosavadní politiky. „Když Teng Siao-pching otevíral Čínu světu a uvolňoval tržní reformy, které však nikdy nebyly dotaženy do konce a stát si zachovával stále velmi významný vliv, tak to byla reakce na naprosto katastrofální ekonomickou situaci, která nastala v Číně po v podstatě 30 letech plánovaného hospodářství a období kulturní revoluce,“ připomenula Lomová.

„V okamžiku, kdy se Peking stal součástí globální ekonomiky a otevřel se i zahraničním firmám, které mohly začít přenášet výrobu a investice do Číny, tak se hospodářský vývoj neuvěřitelně akceleroval,“ přiblížila.

Teď však samo čínské vedení mluví o potřebách regulací, dodala. „Si Ťin-pching vyhlásil období nové éry,“ připomněla sinoložka.

Projevuje se to i v případě CEFC. „V okamžiku, i když by se CITIC stal jen velmi malým minoritním vlastníkem, k čemuž se zřejmě schyluje, tak s ohledem na to, jak tyhle věci fungují v Číně, se stává rozhodující silou,“ tvrdí Lomová.

Převzetí CEFC podle ní zapadá do celkového programu, v němž se vedení komunistické strany snaží víc a víc kontrolovat nejrůznější aktivity včetně ekonomických.